Pretplati se
S jajima, sirom i povrćem

Torte, a slane

S jajima, sirom i povrćem

5 jaja,
300 g topivog sira (gouda, chedar, mozzarella),
so,
biber,
1 tikvica,
1 brokula,
3 šake graška,
1 manji luk

PRIPREMA: Brokulu razdvojite na cvjetiće, operite i stavite kratko kuhati u kipuću vodu, oko 5 minuta. Procijedite i zalijte hladnom vodom da zadrži boju. Tikvicu narežite na kolutove. Luk narežite sasvim sitno i stavite ga dinstati na malo maslinovog ulja. Dodajte tikvice i grašak i dinstajte 10-ak. Zatim ubacite brokulu i promiješajte. Posolite i pobiberite. U zdjeli umutite 5 jaja, dodajte naribane sireve, posolite. Umiješajte povrće. U kalup za tortu stavite papir za pečenje i prebacite direktno iz tave sadržaj u kalup. Sada lagano raširite smjesu po mjeri kalupa. Pecite u vrućoj rerni prekriveno folijom na 180-200 stepeni oko 20 minuta, a zatim odstranite foliju i još 10-ak minuta pecite da dobije lijepu boju. Prije rezanja ostavite da se odmori 10 minuta. Servirajte uz omiljenu sezonsku salatu.