Pretplati se
Šta trebamo znati o koronavirusu?

Zdravlje

Šta trebamo znati o koronavirusu?

Koronavirus, koji se pojavio u Kini krajem prošle godine, stigao je nadomak BiH; u Italiji je do ponedjeljka navečer zabilježeno sedam preminulih i 229 oboljelih od koronavirusa, dok je u Hrvatskoj potvrđen jedan slučaj

Inicijalno poznat pod imenom Novel coronavirus, koronavirus nije se kao respiratorna infekcija nikad ranije (do prvog slučaja u Kini) pojavio kod ljudi. Vjeruje se da potiče sa pijace morskim plodovima u gradu Wuhanu. Svjetska zdravstvena organizacija  razmatra proglašavanje javnozdravstvenog hitnog stanja od međunarodnog značaja.  

Prvi slučaj razvio je simptome 8. decembra 2019. godine. Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na pijaci Huanan Seafood Wholesale Market, tržnicom na kojoj se kupuju morske i druge životinje. Kao uzročnik, početkom januara je identificiran novi koronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV. U januaru su potvrđeni pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim koronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, te se proširio i u drugim državama: Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD, Francuska i Njemačka.

Šta je koronavirus?

Koronavirus je široka porodica virusa koji inficiraju nos, sinuse i ždrijelo. Klasificirani su kao zoonotički, što znači da se prenose sa životinja na ljude. I dok većina sojeva koronavirusa uzrokuje samo blage simptome slične gripi tokom infekcije, drugi, poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), mogu prerasti u pandemiju. “Skoro svaka osoba na svijetu će se jednom u životu zaraziti koronavirusom, najčešće kao dijete”, tvrdi Adam Abbs, doktor opšte prakse u londonskoj klinici Medicspot. “Većina koronavirusa su bezopasni, iako neki tipovi mogu biti ozbiljnija prijetnja zdravlju. Još nije poznato šta je uzrokovalo razvoj ovog soja koronavirusa, ali moramo znati da virusi stalno mutiraju, i zato i trebamo vakcine protiv gripe i prehlade raditi na godišnjem nivou.”

Smatra se da su se prvi pacijenti koji su oboljeli od 2019-nCoV-a zarazili virusom od životinja – ta teorija ima naučnu pozadinu u tek objavljenoj analizi u publikaciji Journal of Medical Virology. Kad su naučnici uporedili ovaj novi virus sa postojećim sojevima koronavirusa, otkrili su da je usko povezan s dva uzorka koronavirusa sličnih SARS-u. Daljnji laboratorijski testovi sugerišu da su se ljudi zarazili koronavirusom preko zmija koje love šišmiše. “Teško je uprijeti prstom u nešto opipljivo, ali ovi tipovi virusa se obično šire sa životinja na ljude”, objašnjava dr. Luke James, direktor međunarodne grupacije za pružanje zdravstvenih usluga Bupa UK. 

Simptomi

Koronavirus se sa čovjeka na čovjeka prenosi kašljem, kihanjem, bliskim kontaktom, dodirom ili rukovanjem. Ozbiljnost simptoma varira. Dok neki pate od blagih simptoma gripe, drugi obolijevaju od virusne upale pluća, što znači da je otporna na antibiotike i teška za tretiranje. Simptomi koronavirusa su slični infekcijama gornjih disajnih puteva. To podrazumijeva kašalj, curenje iz nosa, grlobolju, a ponekad i povišenu temperaturu. U većini slučajeva teško je bez podrobnijih testova reći da li se radi o koronavirusu ili nekom drugom koji uzrokuje prehladu, kao što je rinovirus. Čini se da ovaj novi soj virusa u Kini ima groznicu kao najčešće popratni simptom.

Drugi znaci infekcije uključuju kraći dah, teško disanje i bolove u tijelu. Što je jači imunitet kod oboljelog, veće su šanse za oporavak. Oni koji su dosad umrli već su patili od nekih zdravstvenih problema.

Koliko brzo se širi?

Koliko je zarazan koronavirus tek trebamo saznati. Vlasti u Kini obustavile su sve letove i vozove u i iz Wuhana, grada sa 11 miliona stanovnika, kao i javni gradski prevoz, ali sve je veća bojazan da će se zbog velikog broja međunarodnih letova pojaviti i više slučajeva koronavirusa. 

Kad je riječ o broju zaraženih, taj broj bi mogao biti i daleko veći od procjena, jer su oni koji imaju blaže simptome “ispod radara” i još nisu otkriveni.

Liječenje

Kako doktori liječe ljude zaražene ovim virusom? U ovom trenutku ne postoji definitivan lijek kao ni vakcina koja ga prevenira, jer su istraživanja u preliminarnoj fazi. Američka farmaceutska kompanija Regeneron, u kojoj je razvijen lijek za virus ebole, upravo radi na potencijalnom lijeku, odnosno ljekarskom tretmanu. Sve dok ne postoji nijedan odobreni antivirusni lijek za koronavirus on se može tretirati na isti način kao i gripa, u zavisnosti od simptoma, te uz nadzor zbog mogućih komplikacija. Preporučuje se da oboljeli od koronavirusa miruju i piju dosta tečnosti. Lijekovi protiv upale grla i temperature, koji se mogu uzeti bez recepta, također mogu pružiti olakšanje. U slučajevima kad to njihovo stanje zahtijeva, pacijenti se smještaju u bolnicu.

Prva pomoć

Šta uraditi ako posumnjate da imate koronavirus? Ako imate temperaturu, kašljete i teško dišete, odmah potražite ljekarsku pomoć i podijelite s doktorom informaciju o svojim nedavnim putovanjima koji bi mogli razjasniti nedoumice.

Prevencija

Kako smanjiti rizik od zaraze? Prvo, ne paničite – savjetuju lječnici. Malo osnovne higijene može puno pomoći. Zaštititi se od koronavirusa možete na isti način kako se štitite od gripe i prehlade. To znači često i temeljito pranje ruku – s toplom vodom i sapunom, izbjegavanje kontakta s ljudima koji su zaraženi, te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta dok ne operete ruke.