Pretplati se
S lososom i krompirom

Torte, a slane

S lososom i krompirom

POTREBNO: 

500 g svježeg lososa,
1 kg krompira,
100 g jufki,
100 g vrhnja za kuhanje,
100 g pavlake,
malo šafrana,
80 g putera,
malo ulja,
svježi kopar,
so i biber 

PRIPREMA: Krompir oguliti, oprati, krupno izrendati i držati u hladnoj vodi desetak minuta; procijediti, dobro posušiti i kratko propržiti na 4-5 kašika ulja. Četiri jufke izrezati na kolutove veličine kalupa, premazati istopljenim puterom i složiti u kalup prekriven nauljenim papirom za pečenje. Ostatak jufki slagati preko, premazivati puterom, pritisnuti rukama, a krajevi neka idu uz zidove kalupa. Umutiti vrhnje, pavlaku i šafran, posoliti i pobiberiti. U kalup staviti sloj krompira, malo umućene kreme, tanke kriške lososa, posoliti, pobiberiti, posuti isjeckanim koprom, te nastaviti dok ne potrošite sastojke. Završiti krompirom, preliti ostatkom istopljenog putera i prekriti krajevima jufki. Peći pokriveno aluminijskom folijom 20 minuta na 180 stepeni, ukloniti foliju i peći još 20 minuta.