Nedavno objavljeno

Ishrana za jak imunitet

Pitanje imuniteta jedno je od osnovnih pitanja koja se danas postavljaju pred istraživače suočene sa sve većim brojem infektivnih bolesti. Na stvaranje predispozicije ka određenim bolestima najviše utiču nasljedni faktori i stres. Snaga našeg imuniteta u potpunosti ovisi o ishrani, odnosno o unošenju optimalne količine vitamina i minerala

 

Idealna ishrana za jačanje imuniteta se, u osnovi, ne razlikuju od idealne ishrane koja važi za svakoga. Budući da se imunološke ćelije za vrijeme infekcije proizvode velikom brzinom, od suštinskog je značaja dovoljna količina bjelančevina. Međutim, njihova pretjerana količina guši imunitet, vjerovatno zato što bjelančevine iskorištavaju raspoloživi vitamin B6. Ishrana bogata zasićenim ili hidrogeniziranim masnoćama potiskuje imunitet i začepljuje limfatične sudove, međutim, esencijalne masnoće koje se nalaze u hladno cijeđenim sjemenovim uljima jačaju imunitet. Stoga, dobro uravnotežena ishrana na bazi bjelančevina, sa niskim sadržajem masnoće, koja potiče iz esencijalnih izvora kao što su sjemenke i koštunjavo voće, uz mnogo svježeg voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima, predstavlja način ishrane koji obezbjeđuje maksimalan imunitet. 

Za vrijeme virusne infekcije zbog koje se povećava proizvodnja sluzi, najbolje je izbjegavati meso, mliječne proizvode i jaja. Kao i sve one namirnice za koje sumnjate da kod vas možda izazivaju alergiju. Povrće je odlično, naročito mrkva i cvekla, te paradajz i mladice graha. Posebno je korisno voće, pogotovo lubenica, narandža i kivi, plus mljevene sjemenke, leća, grah, integralne žitarice i riba. Hranu bi trebalo jesti u najsirovijem mogućem stanju, izbjegavajući prženje, koje uvodi slobodne radikale.

Ishrana kojom ćete pojačati imunitet

Sok od lubenice

Stavite u električni mikser komadiće lubenice iz kojih niste odstranili sjemenke. Ljuske će potonuti na dno, a u soku će se zadržati sjemenke, koje su bogate bjelančevinama, cinkom, selenom, vitaminom E i esencijalnim masnoćama. Pola litra ovog soka popijte ujutru za doručak, a još pola ispijte u toku dana.

Supa od mrkve

Sameljite u mikseru tri organski uzgojene mrkve, dva paradajza, rukohvat potočarke, trećinu pakovanja tofua, pola šolje rižinog ili sojinog mlijeka, kašičicu koncentriranog bujona od povrća i (po želji) malo mljevenih badema ili sjemenki. Jedite hladno ili zagrijte pred samo služenje. Poslužite uz ovsene ili rižine kolače.

Bogata salata

Ova salata sastoji se od “zrnastog” povrća po izboru, naprimjer boba, zatim prokelja, rendane mrkve, cvekle, potočarke, zelene salate, paradajza i avokada, sa dodatkom sjemenki ili parčića mariniranog tofua – po mogućnosti, sve organski gajeno. Služite uz preliv od hladno-cijeđenog ulja u koje je umiješano malo izgnječenog bijelog luka.

Korisni dodaci ishrani

Ovi dodaci pomažu da se na prirodan način izborite s infekcijom:

* Dobar, snažan multivitaminsko-mineralni dodatak.

* Dobra, snažna antioksidantna formula, koja pruža najmanje 20.000 i.j. (6600 mcg) vitamina A, 300 i.j. vitamina E, 100 mg B6, 20 mg cinka i 100 mcg selena.

* Vitamin C, 3 grama na svaka četiri sata, s tim da ga uvečer uzmete pred samo spavanje, a ujutru odmah po ustajanju. 

* Ehinacea, deset kapi tri puta dnevno.

* Ekstrakt sjemena grejpfruta, deset kapi tri puta dnevno

 

Čudotvorni vitamin C 

Vitamin C je izuzetno važan za dobar imunitet, a od pojedinačnih vitamina možda i najvažniji. Važan je za stvaranje hormona nadbubrežne žlijezde (tako djeluje antistresno) i limfocita. Dovoljno vitamina C smanjuje jačinu infekcija kao i vrijeme njihovog trajanja. Potrebne doze su 200 do 500 mg, mada se mogu uzimati i veće. Vitamin C je naročito važan za osjetljivu populaciju kao što su djeca i starije osobe te osobe izložene stresu. Za vitamin C je poželjno da bude u kombinaciji sa bioflavonoidima jer oni pospješuju njegovo djelovanje. Treba uzeti u obzir i da vrlo popularni lijek aspirin smanjuje apsorpciju vitamina C u stanice, pa i stoga treba uzimati više C vitamina. 

Latest Posts

Raport

spot_img