Pretplati se

Noć koja će nahraniti sva čula

Art of Wine and Food u 4 sobe gospođe Safije

U programu Zima kod Safije, koju kultni sarajevski restoran 4 sobe gospođe Safije organizira već godinama unazad, ove subote će se naći poslastica, i to u najdoslovnijem smislu te riječi.

Večera naziva „Art of Wine and Food“, umjetnost vina i hrane, je brižljivo planirana da nahrani sva čula. Na degustacijskom jelovniku će se naći pet sljedova koji će nahraniti čulo okusa - ukusne šparoge položene na kremu od špinata, brioš i mrvice narandže, okus dimljene crvene pastrmke u kremi od krompira i hrena će zaokružiti jabuka, a goveđi jezik s omiljenom zimskom namirnicom, cveklom, u nekoliko varijacija je dobio i maštovit zaokret - karameliziranu cveklu. Sporo pečenoj janjetini orijentalni dašak će dati pire od patlidžana, nakon koje će biti poslužena posebna, zimska poslastica, tart od lješnjaka sa čokoladom. Kreativan i pažljivo dizajniran meni će oplemeniti selekcija vrhunskih vina trenutno najuspješnije srbijanske vinarije Aleksandrović, među kojima je i perjanica vinske umjetnosti ove kuće, Trijumf, koji na decanterovim listama redovno dobija najviše ocjene. S razlogom, jer ga se sada već teško može pronaći, obzirom na male količine i veliku popularnost. Rekli bismo, idealna kombinacija. 

No, zimska Safijina priča nije samo vino i hrana, makar bi i oni bili dovoljni za izvrsnu večer. Art of Wine će, u najboljem svjetlu, predstaviti nježni i romantični vinoreli akademske umjetnice Mire Kovačević, čija će izložba biti otvorena na ovoj večeri. Vinorel, tehnika slikanja vinom, je stara i tradicionalna vještina koja se danas rijetko može sresti, što je čini posebnom. Čulo sluha će nahraniti i cijeli dojam večeri upotpuniti nastup gitarskog virtuoza Boška Jovića. Sjajni, svestrani umjetnik klasične, world i jazz scene, Jović je diplomirao u klasi Zorana Krajišnika i magistrirao u klasi Alexandera Swetea. Uporedo, diplomirao je i na odsjeku za Etnomuzikologiju u Sarajevu. Podjednako uspješan kao pedagog, solista ali i studijski muzičar, nastupa redovno i sa Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Gudačkim orkestrom “2007” i Sarajevskom filharmonijom, a njegova gitarska pratnja divi sevdaha, Amiri Medunjanin, spada u najmaestralnije i najzapaženije nastupe. 

Večera počinje u 20 sati pretposljednjeg januarskog vikenda, u subotu 25.01. Više informacija i rezervacije možete pronaći na Facebook stranici koncept prostora 4 sobe gospođe Safije.