Nedavno objavljeno

RuKomtvorine koje ostavljaju bez daha

Kreativni dvojac Aleksandra Saltagić i Andrea Camić čine okosnicu brenda ruKom, koji je postao prepoznatljiv po neseserima, futrolama za indeks i pasoš, tašnama, futrolama za mobitel, novčanicima te prekrasnim ruksacima

Napisala Amra Džeko
 
Četvrtasti ruksaci iznimne kvalitete nazvani Zelenko, Blacky, Greeny ili Violeta, svaki drugačiji i željeniji, stižu nam iz radionice dua ruKom koji čine Aleksandra Saltagić i Andrea Camić. Svoje proizvode ovaj kreativni dvojac odmilja naziva “ruksakotvorinama”, a toplina i ljubav s kojom ih prave odražava se i u načinu komunikacije sa ljubiteljima njihovog ručnog rada. U razgovoru s Andreom saznala sam zašto se iz inostranstva vratila u Sarajevo i pokrenula biznis te kakvu garanciju ruKom nudi kupcima. RuKom proizvode moguće je naručiti iz bilo kojeg dijela svijeta na online platformi OREA.
Kažu da ženski biznisi kod nas najčešće bivaju pokrenuti iz nemogućnosti da žene nađu odgovarajući posao koji bi ih ispunjavao i dozvoljavao im da uspješno stižu obavljati i uživati i u drugim segmentima života. Kakvi motivi su vodili tebe da se upustiš u avanturu zvanu ruKom?
– Sjećam se kako sam na jednoj od životnih prekretnica pravila listu šta sve posao koji sam željela pokrenuti treba da sadrži. Svega je bilo na toj listi, od početka radnog vremena u 9, preko onoga da taj posao treba svakim danom da me ispunjava, da s radošću odlazim raditi do toga da oblačim što želim. Tako da se motivi za avanturu zvanu ruKom između ostalog nalaze i u tome. 

Dugo si živjela u inostranstvu, ali si se ipak vratila?
– Istina, živjela sam svuda pomalo, ali čežnja za Sarajevom nije popuštala, uprkos svemu. Da ne bude zabune, nije to bila nostalgija u smislu “joj da mi je sada ćevapa” ili “Sarajevo je centar svijeta”, nego čežnja koja se javljala tu i tamo. Jednom prilikom sam pitala svog tadašnjeg momka, a danas muža, šta bi uradio da zna da će sutra biti smak svijeta. Odgovorio je da bi me uzeo za ruku i krenuo za BiH. Nešto kasnije se to i ostvarilo.
Koliko traje priča o brendu ruKom?
– Boraveći u inostranstvu, skupljala sam i uobličavala različite ideje. Mislim da se sve dosta posložilo dolaskom moje sestre u posjetu. Pošto je po struci grafički dizajner, pitala sam je za savjet kako mogu riječ “happiness” ispisati na zidu. Kada sam krenula da objašnjavam šta želim, ona je nastavljala da objašnjava kako da to i dobijemo. Imale smo, bar u mislima, naš prvi proizvod – deko stikere. Tih noći je (od)sanjala i ime koje će postati naše drugo “ja” i “ruKom” je rođen. Nakon nekoliko mjeseci, deko stikeri su se mogli online poručiti u BiH. Njima su se pridružile i druge “RuKomtvorine”, jedna ideja je rađala drugu. Neseseri, futrole za indeks i pasoš, tašne, futrole za mobitel, novčanici, a na svemu se moglo prepoznati da dolazi upravo iz ruKoma, postajala je neka nit koja ih je sve povezivala. 
Danas ste, čini mi se, bazirale svoj rad na ruksacima i torbama. Kako uspijevate postići kvalitet, dugotrajnost i originalnost proizvoda?
– Upravo tako, trenutno su dva omiljena proizvoda ruksakotvorina i okostručak. Dizajn, izgled, dimenzije i svi šavovi su Aleksandrinih ruku djelo. Zaista se trudimo da kvalitet bude vrhunski, da naš ruksak ili tašna ne budu još jedni u nizu, nego upravo suprotno, jedni koji će zamijeniti sve druge. Dajemo garanciju zadovoljstva i sretne smo što je možemo ponuditi.
Kada se obraćate svojim kupcima na OREI, društvenim mrežama i uživo, to radite na posebno prisan način, pun zahvalnosti. Koliko se to cijeni?
– Puno nam to znači i evo samim ovim pitanjem znači da je prepoznato. Mi zaista i jesmo zahvalne za svaku poruku koju primimo i na svaki upit vrlo rado i sa puno pažnje odgovaramo. Svaki lajk i komentar je koračić naprijed. Odat ćemo i jednu tajnu, a to je da mi ponekad nazovemo jedna drugu samo da bi podijelile radost i zahvalnost zbog poruka koje nam dolaze. Sigurne smo da se to cijeni, jer kakve povratne poruke dobijamo, kakve riječi i fotografije stižu u naš inbox… mogle bismo o tome i roman napisati.
Bila si učesnica i Festivala savremene žene u Tuzli. Koliko su žene u BiH jedna drugoj podrška i mentorice?
– Nas okružuju upravo takve žene, od rukomholičarki do prijateljica. Prave krasotice, koje motiviraju i daju vjetar u leđa.  


Imate li podršku institucija i drugih organizacija?
– Nažalost, ne. Ne želimo reći da podrške apsolutno nema, ali… Ne znam primijetite li ogroman broj praznih poslovnih prostora u užem jezgru Sarajeva. Uvijek se zapitamo kome to ide u prilog. Ima tu i gradskih/opštinskih prostora, stoje prazni, zašto? Da li je do naše inertnosti ili sistemskih rješenja, ne znam.
Kakvi su budući planovi ruKoma? Je li nakon “okostručka” neki novi proizvod u mislima?
– Planovi su, kao i obično, veliki. Bit će to novi proizvod koji će upotpuniti priču ruksakotvorina, a krčka se i još ponešto.

www.oreabazaar.com

Gracija 375, 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img