Pretplati se
Vratili smo povjerenje u zimu na Jahorini

DEJAN LJEVNAIĆ

Vratili smo povjerenje u zimu na Jahorini

Otvaranje skijaške sezone na Jahorini obilježit će 7. decembra nastup britanske muzičke zvijezde Bryana Ferryja, a za njegov dolazak, kao i za preporod turističke ponude na ovoj planini, najviše je zaslužan čelni čovjek Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Aleksandar Aresenović

Generalni direktor Olimpijskog centra “Jahorina”, Dejan Ljevnaić, proslavit će 20. decembra 41. rođendan. Razloga za slavlje sigurno će imati i to u jeku sezone koja započinje, barem ako je suditi po najavama, spektakularno: 7. decembra će skijašku sezonu otvoriti britanska muzička ikona Bryan Ferry. Kad ga pitamo kako je došao na ideju da na Jahorinu dovede Ferryja, zagonetno se smješka: “Što da ne, Bryan Ferry na Jahorini, zvuči odlično.” 

Rođen u Rijeci, Ljevnaić je završio Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu Političkih nauka u Beogradu. Od 1997. do 2008. radio je u  MUP-u Republike Srbije, a od 2008. u JP Skijališta Srbije, najprije kao izvršni direktor, a potom i kao generalni direktor. Prije dvije i po godine stigao je kao posebno pojačanje Olimpijskog centra “Jahorina” te prionuo na posao. Veliki odaziv gostiju, stalne pohvale i neprestani porast posjeta pokazuju da je njegov dolazak na ovu olimpijsku ljepoticu bio pravi potez.

Šta je vama lično najveće postignuće na Jahorini?

– Teško je izabrati, sa radom na Jahorini smo počeli prije više od dvije godine i svaki događaj i svaki projekat su nas doveli do ovoga gdje smo sada. Vratili smo povjerenje u zimu na Jahorini i potpuno smo promijenili odnos prema poslu i radu – gosti sve to vide i prepoznaju. Izgradnja planinskog boba je jedan od projekata koji je napravio zaista veliki efekat: zahvaljujući tome, Jahorina je ovog ljeta bila odlično posjećena, restorani i hoteli su bili puni do posljednjeg mjesta, parkinzi ispunjeni automobilima, a sadržaji zadovoljnim posjetiocima. Ovakav scenario je nekada bio nezamisliv, a sada težimo tome da Jahorina bude jednako atraktivna posjetiocima tokom cijele godine, što me posebno raduje.


Svi koji poznaju vaš rad imaju riječi hvale za inovacije, kreativnost, neprestano ulaganje… Šta vas pokreće? 

– Pokreće me želja za dobrim rezultatima. Naša je misija da ostavimo trag i da na planini ostane nešto iza nas za buduće generacije. Prioritet nam je zadovoljan skijaš i, u skladu sa tim, planiramo inovacije i ulaganja. Pravi potez procjenjujemo kroz komunikaciju sa skijašima i ispunjavanje njihovih želja. 

Pratite svjetske trendove u ski-turizmu, šta je najaktuelnije?

– Najaktuelnije je ono što mi upravo radimo: prilagođavamo skijalište početnicima i djeci. Gradimo nove – plave, blage  staze po FIS standardima. Proširujemo i ublažavamo već postojeće staze i gradimo poligone za djecu. Potrebno je vratiti djecu na planine, stvoriti nove skijaše i na taj način dati doprinos razvoju skijanja kao sporta.

Otvaranje sezone obilježit će koncert Bryana Ferryja. Jeste li i vi njegov fan? Kako su tekli pregovori?

– Pregovori su tekli par mjeseci, a planovi od ljetos. Uspjeli smo dogovoriti sve detalje saradnje. Fan sam svega što će dati pozitivan efekat i uveseliti naše goste. Interesovanje je ogromno, ali karata još uvijek ima u prodaji, moguće ih je kupiti putem portala Kupikartu.ba. Kako dolikuje svjetskoj zvijezdi, najave gostiju dolaze iz svih krajeva svijeta i to nas posebno raduje.

Tajna mog uspjeha na Jahorini je prije svega veliko iskustvo, konstantno obrazovanje i usavršavanje kao i odabir pravih ljudi, eksperata u svojoj oblasti, za menadžerski tim”
Kakve zahtjeve je imao Ferry? 

– Sasvim normalne zahtjeve kao i svaki drugi izvođač, ništa pretjerano zahtjevno, ali ćemo se mi svakako potruditi da ostavimo dobar utisak i pokažemo gostoprimstvo i domaćinski pristup, po čemu je, između ostalog, Jahorina poznata. 

Izgradnjom kabinskih gondola, po prvi put ćete povezati Jahorinu i sarajevski aerodrom! Dokle ste stigli s ovim ambicioznim projektom? 

– Uvijek pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom dijelu Evrope. Tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbjedniji način prevezu do Jahorine i zimi i ljeti. Sad smo u fazi pripreme, obezbjeđenja imovine i dokumentacije. Početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki. Benefiti projekta su veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini. Realizacijom ovog projekta bit će moguć prevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini aerodoma. Pored toga što će gondola biti jedinstvena turistička atrakcija, takođe će doprinijeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila, kao i bezbjednosti svih korisnika. U planu su i dvije usputne stanice: na Trebeviću i na Dvorištima. Ovaj projekat je strateški itekako značajan za razvoj turizma i privrede u cijeloj državi.


Najavili ste ljetos i projekat izgradnje velikog avanturističkog parka na Jahorini. Možete li nam otkriti neke detalje? Kako će izgledati, šta sve imati?

– U okviru avanturističkog parka u planu je izgradnja atrakcija Tower, Loopster i Skydive. Svi sadržaji su prilagođeni i djeci i odraslima. Svi detalji realizacije ovog projekta su već dogovoreni i sve je spremno tako da odmah sa završetkom zimske sezone krećemo sa izgradnjom i montiranjem svakog od sadržaja.

Kako se desio vaš “transfer” na Jahorinu? Šta ste zatekli, a šta je danas tu?

– Uspjeh na Jahorini se nije slučajno desio. Ideje i iskustvo sam stekao i u velikom broju stranih ski-centara iz čijeg poslovanja sam izvukao najbolju praksu i, jednostavno, sve ovo sistemski posložio i napravio svoj pristup razvoju jednog ski-centra koji garantuje uspjeh i rezultate. Situacija koju sam zatekao prilikom preuzimanja upravljanja Olimpijskim centrom “Jahorina” uopšte nije bila sjajna, daleko od toga, ali smo se odmah usmjerili na potpunu reorganizaciju, znali smo da moramo djelovati brzo i donositi prave odluke. Tajna mog uspjeha na Jahorini je prije svega veliko iskustvo, konstantno obrazovanje i usavršavanje kao i odabir pravih ljudi, eksperata u svojoj oblasti, za menadžerski tim. Tim čini izvršni direktor za tehniku i ski-staze Bojan Čupović te izvršna direktorica za IT, marketing, prodaju i razvoj Iva Ivkić. Oboje su veliki stručnjaci u svojim oblastima i veliko je zadovoljstvo u timu imati pouzdane i odgovorne ljude.

A porodične obaveze? Kako ste se organizovali, jesu li članovi porodice s vama?

– Imam porodicu, oni nisu na Jahorini, ali često dolaze. Zavoljeli su skijanje i planinu, ali su obavezama vezani za Beograd, gdje sam i ja često.

Kako provodite slobodno vrijeme? Imate li hobi?

– U slobodno vrijeme, kojeg nemam tako puno, vozim bicikl i šetam pse. Trudim se da budem aktivan i održim kondiciju. 

Šta čitate, šta gledate?

– Omiljeni pisci su mi Ivo Andrić i George Orwell i njihova djela uvijek rado pročitam; kada je TV u pitanju, najčešće je to sport – volim pogledati dobru utakmicu.

Gdje idete kad se poželite odmoriti od svega?

– Obično su to neke mediteranske destinacije, rodom sam iz Rijeke i volim otići tamo kad god imam priliku. More je moja omiljena destinacija za pravi odmor od svega.

Gracija 382, 29.11.2019.