Najvažniji vitamin koji je potreban ženama

0
113

Važnost vitamina K2 neprocjenjiva je kada je u pitanju zdravlje zubi, kostiju i kože – ali je i odlična prevencija protiv pojave bora

Rijetkost je da će vam nutricionisti izdvojiti samo jednu namirnicu ili sastojak kao iznimno bitnu, ali postoji jedan koji bi trebalo posebno predstaviti javnosti – vitamin K2. Ljudskom tijelu potreban je veliki broj nutrijenata (vitamina, minerala, masnih kiselina) kako bi pravilno funkcioniralo. Kada vam nedostaje neki od pomenutih nutrijenata, obično se jave zdravstveni problemi. S obzirom da je ljudski organizam prilično otporan, nekada su potrebne čak i godine do pojave “simptoma” nedostatka određenih hranjivih tvari. Simptomi obično podrazumijevaju činjenicu da se ne osjećate uobičajeno dobro, kvalitet kože opada, kao i nivo energije, dolazi do poremećaja nivoa hormona, bola u zglobovima, probavnih smetnji i mnogih drugih tegoba.

Ono što je interesantno za vitamin K2 jeste činjenica da istraživači sve do 1997. nisu bili svjesni važne uloge koju on ima po ljudsko tijelo (a zamislite šta još sve ne znamo). Dok su mnoge osobe upoznate sa vitaminom K1 (prisutan u zelenom povrću poput kelja i špinata), mnogi nisu nikada čuli za vitamin K2. Njegova uloga je, da pojednostavimo, ključna u plasiranju kalcija tamo gdje je potreban i njegovog uklanjanja sa mjesta na kojima nije potreban. Vitamin K2 to čini putem interakcije sa nekoliko drugih nutrijenata, poput vitamina A i vitamina D.

Zašto je tako važan?

Vitamin K2 uključen je u mnogobrojne funkcije u ljudskom organizmu, posebno ženskom. Dr. Kate Rhéaume-Bleue, autorica knjige Vitamin K2 and Calcium Paradox, kaže: “Bilo da je riječ o prevenciji bilo čega, od raka do bora, vitamin K2 je nutrijent koji ženama nedostaje. Mnogim ženama nije potreban dodatak kalcija, ali vitamin K2 će uputiti kalcij na mjesta na kojima je zaista potreban. Iako svi uzimaju vitamin D, treba znati da bez vitamina K2 ne možemo iskoristiti sve dobrobiti vitamina D, pa čak time možemo sebi naštetiti.”

Zdravlje kostiju

Dok mnogi povezuju kalcij sa zdravljem kostiju, istina je da on (naročito onaj u vidu suplementa) igra veoma malu, gotovo beznačajnu, ulogu u osiguranju gustoće kostiju, dok vitamin K2 igra itekako značajnu ulogu. Vitamin K2 to čini uz pomoć dva dodatna nutrijenta, vitamina A (retinol, ne beta-karoten) i vitamina D.

Zdravlje zubi

Dr. Weston A. Price najbolje je objasnio važnost vitamina K2 kada je u pitanju zdravlje zubi. Njegova istraživanja su pokazala da se zubne naslage, osjetljivost zubi i ostali uobičajeni dentalni problemi vrlo lako mogu riješiti povećanim unosom vitamina K2. Zabilježio je besprijekorno zdravlje zubi, kao i opće zdravlje, kod plemena širom svijeta, čiji pripadnici imaju vrlo pravilne zube, bez karijesa, a pritom ih vrlo rijetko ili nikako ne četkaju. Međutim, njihova ishrana bogata je vitaminom K2, kao i ostalim neophodnim nutrijentima (vitaminima A i D).

“Mnogim ženama nije potreban dodatak kalcija, ali vitamin K2 će uputiti kalcij na mjesta na kojima je zaista potreban. Iako svi uzimaju vitamin D, treba znati da bez vitamina K2 ne možemo iskoristiti sve njegove dobrobiti”

Kardiovaskularno zdravlje

Godinama se vjerovalo da su začepljene arterije rezultat ishrane bogate zasićenim mastima. Sada znamo da to nije istina. Iako ima nekoliko razloga zbog kojih dolazi do začepljenja, odgovor bi se mogao naći u unosu vitamina K2. Začepljenja koja se nalaze u arterijama uglavnom su uzrokovana nakupljanjem kalcija. Vitamin K2 držat će kalcij podalje od vaših arterija, i deponovat će ga u kostima, gdje mu je i mjesto.

Bore

Uzmemo li u obzir dijelove svijeta u kojima je unos vitamina K2 povećan, primijetit ćemo da njegovi stanovnici izgledaju prilično mlađe za svoje godine. (Naprimjer, Tokio – gdje se redovno konzumira najbogatiji izvor vitamina K2 – natto, odnosno fermentirana, vlaknasta sojina zrna). Također, utvrđeno je da postoji povezanost između pojave ranih znakova starenja i niske gustoće kostiju.

Zdravlje vena

Proširene vene spadaju u bolesti kardiovaskularnog sistema, te također imaju veze sa deponovanjem kalcija tamo gdje mu nije mjesto. Ovo može dovesti do toga da vene izgube svoj integritet, te izgledaju ispupčeno i nagomilano.

Gdje ga ima?

Gotovo sve nutrijente najbolje je uzimati direktno iz hrane, međutim, sa vitaminom K2 to bi mogao biti izazov s obzirom da namirnice koje ga sadrže nisu toliko popularne. Imajući to u vidu, vitamin K2 je lakše unositi kao dodatak ishrani. Nakon svega otkrivenog, vjerovatno će se mnogi znalci složiti da je od izuzetne važnosti u organizam unositi upravo vitamin K2, a odmah iza njega magnezij. U nastavku se nalazi lista namirnica bogatih vitaminom K2

* Fermentirana zrna soje (natto)

* Guščja jetra (ili jetra drugih životinja)

* Mliječni proizvodi životinja (mlijeko, maslac i pročišćeni maslac, tzv. ghee) koje se izvode na ispašu, odnosno hrane se mladom proljetnom travom

* Sirevi: gouda i brie imaju najveću koncentraciju ovog vitamina, kao, uostalom, svaki sir dobijen od mlijeka životinje koja se hrani travom.

* Žumance domaće kokoši također sadrži vitamin K2. Pojedite dva-tri žumanca dnevno.

Zašto je nedostatak vitamina K2 tako čest?

Riječ je o nutrijentu koji se u hrani koju najčešće konzumiramo ne nalazi u visokoj koncentraciji. Osim toga, sve više konzumiramo prerađene namirnice, te zaboravljamo da je tradicionalan način ishrane itekako bogat potrebnim nutrijentima (vitaminima, mineralima i masnim kiselinama).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here