Pretplati se
Film o ženama koje su srušile osnivača Fox Newsa

BOMBSHELL

Film o ženama koje su srušile osnivača Fox Newsa

Jedan od favorita za oskarovsku utrku 2020. svakako je Bombshell, filmska priča snimljena po istinitom događaju o tome kako su žene Fox Newsa svrgnule s pozicije prvog čovjeka ove medijske kuće optuživši ga za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje

Film Bombshell istinita je priča o skandalu u kojem je grupa žena srušila osnivača i direktora medijske kuće Fox News, Rogera Ailesa, optuženog za seksualno zlostavljanje i maltretiranje zaposlenica. U filmu igraju tri slavne glumice: Charlize Theron kao TV zvijezda Megyn Kelly, Nicole Kidman kao njena kolegica Gretchen Carlson te Margot Robbie, čiji je lik izmišljen. U ulozi Rogera Ailesa našao se John Lithgow, a Malcolm McDowell utjelovio je medijskog mogula Ruperta Murdocha. Reditelj filma je Jay Roach a scenarij potpisuje Charles Randolph. 

Produkcijska kuća Lionsgate preuzela je projekat Bombshell nakon što ga je kuća Annapurna odbila i to samo dvije sedmice prije zakazanog datuma snimanja. Valja reći kako je ova priča prethodno prikazana u TV formatu: HBO je napravio Najjači glas, sedmodijelnu seriju temeljenu na bestseleru The Loudest Voice in the Room, autora Gabriela Shermana. U opisu serije HBO je naveo: “Da bismo razumjeli događaje koji su doveli do uspona moderne Republikanske stranke, moramo razumjeti Ailesa. Fokusirajući se ponajprije na prošlo desetljeće u kojem je Ailes nesumnjivo postao de facto vođa stranke, serija se dotiče ključnih događaja u Ailesovom životu, uključujući njegova iskustva sa svjetskim vođama iz kojih se rodila njegova politička karijera, te optužbi za seksualno uznemiravanje i nagodbi koje su dovele do kraja njegove vladavine Fox Newsom.” U seriji je Ailesa igrao Russell Crowe.

Vratimo se filmu, koji se u Americi počinje prikazivati 20. decembra, ali ga je na nekoliko odabranih projekcija, nazvanih “Conversation Tour Kickoff”, već mogao vidjeti dio publike. Charlize Theron je, uz producentsku ulogu, imala zahtjevan zadatak utjeloviti TV zvijezdu Fox Newsa Megyn Kelly, koja je bila glavni faktor rušenja Ailesa, priznavši prije deset godina ranije kako dijeli iskustvo mnogih žena ove medijske kuće kad je riječ o seksualnom uznemiravanju. Theron, koja je svoj talenat transformacije dokazala ulogom u filmu Čudovište iz 2003. godine, za koju je dobila Oscara, kaže: “Nisam zainteresovana za uloge heroina, volim igratu nekog komplikovanog, ličnost sa manama, nekog ko na početku djeluje i odbojno”, prenosi glumičine riječi američki portal Deadline. Nije ovo prvi put da se Charlize Theron na filmu bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja. Još 2005. bila je junakinja ostvarenja North Country, koje govori o  slučaju rudarki iz Minnesotte 1984. godine, što joj je priskrbilo nominaciju za Oscara.

Nicole Kidman portretira otpuštenu voditeljicu Gretchen Carlson, čije su optužbe na Ailesov račun za njega označile početak kraja. Ona priča priču o novinarki koja je sklopila nagodbu za Fox Newsom, koji joj je isplatio 20 miliona dolara, uz uslov šutnje. “Nadam se da se sada može čuti glas žena i da im se može vjerovati”, izjavila je Kidman. Ponudu za film dobila je dok je snimala Big Little Lies, i odmah za savjet upitala kolegicu iz serije Meryl Streep. “Pitala sam je da li trebam prihvatiti ponudu, a ona je rekla Da!”. 

Film prije pokreta #MeToo

Margot Robbie tumači Kaylu, izmišljenu junakinju koja je zapravo spoj ispovijesti raznih žena koje su autori filma intervjuisali pri nastajanju scenarija. Kayla je glas tih žena i, po vlastitom priznanju, povezala se sa svojom izmišljenom junakinjom. “Djelovala mi je toliko stvarno, uprkos tome što nije postojala”, kaže Robbie.

Film je već bio u pripremi prije negoli je skandal o seksualnom uznemiravanju producenta Harveyja Weinsteina formirao #MeToo pokret, ali njegovo prikazivanje je prikladnije nego ikad. 

Sam reditelj je svoj posao shvatio vrlo široko: razgovarao je sa svima, glumcima, cijelom ekipom filma, kao i sa ljudima koji su zaista proživjeli iskustvo koje je pretakao u film. Priča nije, smatra, važna samo za žene. “Muškarci bi morali razgovarati o ovome. Svi ljudi bi trebali biti sigurni na poslu i muškarci su problem”, zaključuje. 

Deadline još piše kako se ne radi samo o filmu važne tematike već i dobrom političkom trileru koji pažnju drži prikovanu za ekran, te dodaje kako bi se mogao naći u oskarovskim kategorijama za najboljeg reditelja, scenarij i fotografiju. Istovremeno se navodi kako bi Charlize Theron još jednom mogla zabljesnuti kao nominirana u kategoriji najbolje glumice, a Nicole Kidman i Margot Robbie u onoj za sporednu glumicu. I Lithgow bi trebao dobiti nominaciju za sporednu ulogu, piše Deadline, zaključujući kako je cijela glumačka postavka Bombshella savršeno izabrana. Zasad je glavni zadatak Lionsgatea da film vidi što brojnija publika. A kad sezona nagrada počne, znat ćemo i koliko i kakvo je djelovanje filma bilo na filmsku zajednicu.

Gracija 380, 1.11.2019.