Pretplati se
Naša šampionka!

AZRA DEDIĆ

Naša šampionka!

Proveli smo dan sa evropskom prvakinjom u džudu, djevojkom čiji osmijeh pomjera planine, koja nam je ispričala za koga je osvojila zlatnu medalju, koju pjevačicu jako želi upoznati te šta očekuje od političara

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Amer Kuhinja/Spektroom, Zlatan Menković i privatni album

To da je Azra Dedić zasjela na tron Evrope u ID džudu, osvojivši zlatnu medalju u kategoriji do 70 kilograma na Evropskom prvenstvu održanom u Kölnu, svima je poznata stvar. Manje je poznato da je Azra prije polaska u Njemačku obećala osvajanje medalje svom bratiću Huseinu, rođenom četrdesetak dana prije prvenstva. Njezin brat Haris, Huseinov otac, napisao joj je dirljivu poruku nakon trijumfa u Kölnu. “Ti si bratov šampion od trenutka kad sam saznao da te imam kao sestru, ali evo dođe vrijeme da budeš bratov šampion. Šampionko moja, živote bratov, hvala ti na ovome. Pokušavam da pronađem riječ koja bi opisala moj osjećaj u trenutku saznanja da si postala evropski prvak. Ne, nema je, ne pronalazim tu riječ, ali pronalazim taj osjećaj koji je poznat samo nama dvoma kad smo ponosni jedno na drugo i kad smo sretni jedno zbog drugog.”

Na osnovu vrhunskih dosadašnjih rezultata, 25-godišnjakinja iz Bihaća zaslužila je i majstorsko zvanje u borilačkim vještinama, koje je potvrdila na ovogodišnjem Ljetnom kampu Judo saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon turbulentnog 24-satnog puta natrag u domovinu, Azra je prvo trebala dobro da se odmori i naspava, a onda je iz rodnog Bihaća krenula ka Sarajevu kako bi medijima i predstavnicima vlasti, svima onima koji su izrazili želju da je ugoste, pokazala svoju zlatnu medalju. Ipak, prva adresa na koju je svratila po dolasku bila je – Gracija. “Azra ne zaboravlja one koji su mislili na nju i prije osvajanja zlata. A vi jeste, i pisali ste o njoj, pa je red da prvo vama dođemo”, kazala nam je Azrina mama Ramzija, prisjećajući se kako smo prije dvije godine, nakon što je Azra osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu, njenu kćer uvrstili u naše novogodišnje izdanje, u izbor ličnosti koje su, prema našem stavu, pokazali izvanredan uspjeh.

Sretna sam!

Azra je došla nasmijana. Iz Bihaća su ona, mama Ramzija i tata Husein krenuli u dva ujutro, da stignu u cik zore, jer je pred njima bio dan prepun obaveza. “Naspavala sam se i u autu, sad sam spremna za sve što me čeka. I da se slikam za Graciju!”, kazala je grleći nas bez sustezanja i sa čistom radošću. “Prvo da vam kažem da sam svog trenera preznojila šest puta! Dovela sam ga do smijeha, plača, radosti. Sretna sam, osvojila sam prvo mjesto. Bilo je malo teško, ali zadovoljna sam. Trener me je nasmijavao, da vidi imam li tremu, a ja je nisam imala”, ispričala nam je u dahu. 


Jednako emotivno kao Azra i njeni roditelji, pobjedu je doživio i njezin trener Fikret Bečić, koji je na Facebooku postavio snimak dodjele medalja uz komentar “Ovako se bori za svoju domovinu”. Azra, iako umorna, isijava srećom. I potpuno je spremna da zahtijeva prepoznavanje svojih rezultata. 

Dok se Azra sprema za odlazak na prvo TV gostovanje, razgovaramo s njenom majkom, koja nam priča kako se još u martu znalo za njen odlazak na Evropsko prvenstvo. Njen matični Judo klub “Una” je osigurao sredstva za Azrine i troškove njenog trenera Fikreta Bečića Fiću. “Mislim da je išlo preko Sportskog saveza grada Bihaća, nešto preko Saveza za sport i rekreaciju invalida USK, a ostatak je namirio klub”, govori Ramzija Dedić.Azrini roditelji nisu je htjeli ni mogli pustiti samu. Štedjeli su kako su znali i umjeli te su se i oni uputili ka Kölnu. 

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 380, 1.11.2019.