Pretplati se
Mg Mivela obilježila Svjetski dan srca

Promo

Mg Mivela obilježila Svjetski dan srca

Proteklog vikenda ulice Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banje Luke bile su u znaku srca i jednog od ključnih minerala za njegovo zdravlje, magnezija

Svjetska kardiološka federacija je 29. septembar proglasila Svjetskim danom srca kako bi skrenula pažnju javnosti na rizike koji dovode do bolesti srca i važnost prevencije srčanih oboljenja. U aktivnosti povodom obilježavanja ovogdana uključila se i Mg Mivela, koja je tokom proteklog vikenda bočicama vode obradovala građane na ulicama Tuzle, Sarajeva, Banje Luke i Mostara, podsjetivši ih da srce, kao najvažniji mišić u ljudskom tijelu, zahtijeva posebnu brigu.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok obolijevanja i glavni krivac za više od 17,5 mliona smrti godišnje. Jedan od faktora rizika za njihov nastanak su pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i način ishrane.

Promjenom životnih navika, koje su u direktnoj vezi s pomenutim faktorom rizika, možemo učiniti mnogo za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Zdrava ishrana ne podrazumijeva samo optimalan unos masti, bjelančevina i šećera, već i optimalan unos takozvanih mikronutrijenata kao što je magnezij. Ovaj mineral je životno važan i neophodan za normalnu funkciju srčanog mišića.

Međutim, unos magnezija često je nedovoljan, a rijetko se uopšte i posumnja u njegov nedostatak kod poremećaja zdravlja. Preporučeni unos ovog minerala iznosi 375 mg dnevno. Njegovi prirodni izvori su orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće i prirodna mineralna voda koja sadrži magnezij. Brojna naučna istraživanja pokazala su da magnezij koji unosimo putem vode ima značajan doprinos zdravlju, jer je lako iskoristiv i biološki visoko vrijedan.

Odabirom mineralne vode Mg Mivela u količini od jednog litra dnevno, uz neophodnu rehidrataciju organizma, unos magnezija se može dovesti na preporučeni nivo, što doprinosi normalnom radu mišića, uključujući srce. Mg Mivela na tržištu postoji u gaziranoj, blago-gaziranoj i negaziranoj varijanti, pa svako može odabrati prirodni izvor magnezija po vlastitom ukusu.