Pretplati se
Regionalni centar za mlade filmske autore

11.Omladinski Film Festival Sarajevo

Regionalni centar za mlade filmske autore

Jedanaesto izdanje Omladinskog Film Festival Sarajevo ove godine se održava od 6 do 11. Septembra na četiri festivalske lokacije.

Festival će trajati 5 dana u sklopu kojih će se održavati filmske projekcije, radionice, predavanja ali i niz drugih događaja koji će mladim filmskim autorima poslužiti kao sjajna prilika za umrežavanje i napredovanje.

Kao i prethodnih godina, Omladinski Film Festival Sarajevo za vrijeme svog održavanja će biti regionalni centar za mlade filmske autore, producente i distributere kratkih igranih filmova. Festival često i veoma rado posjećuju velike regionalne filmske zvijezde ali i poznati i iskusni filmski autori čije prisustvo na Festivalu mladi autori svake godine iskoriste za sticanje novih iskustava i znanja.Pored regionalnih filmskih zvijezda i autora i ove godine Festival će ugostiti velika imena filmske industrije iz Evrope.

Već tradicionalno na Festivalu su producenti regionalnih TV kuća i produkcijskih kuća koje se bave kratkim igranim filmom koji OFF koriste kao sjajnu platformu za upoznavanje novih autora te stvaranje prostora za nove i buduće saradnje.

OFF je u posljednjih pet godina izrastao u platformu koja pored takmičarskog programa ima i veliki broj neformalnih “industry” druženja što se pokazalo kao veoma pozitivno iskustvo s obzirom da je jedan od prošlogodišnjih filmova imao značajne rezultate na Cannes Film Festivalu i Berlinaleu. Uticaj Omladinskog Film Festivala Sarajevo te njegov značaj mjerljivi su i po broju premijera filmova, iako OFF dolazi na kraju festivalske sezona i poslije mnogih većih filmskih festivala u regiji i Evropi.

U sklopu otvorenih kina OFF ove godine donosi dobro poznati program "Velikih 5". Jedini program dugometražnog filma u sklopu Festivala. Ovogodišnja selekcija donosi i nekoliko Netflix orginalnih filmova. Selekcija Velikih 5 donosi pet dugometražnih filmova koji su namijenjeni publici svih uzrasta i nose snažne poruke. Filmovi će biti prikazani u otvorenom kinu OFF Open Air Cinema Midtown na sportskom igralištu Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" u Sarajevu.