Pretplati se
Pizza punjena višnjama

Kolači od voća

Pizza punjena višnjama

Jabuke, višnje, kajsije, šljive, smokve, jagode... Ukusni ljetni plodovi darovat će miris i boju maštovitim domaćim kolačima i oplemeniti njihovu jednostavnost.

POTREBNO: 

Za tijesto:
350 g brašna, 

160 g putera,
160 g šećera,
3 žumanca,
1 jaje; 

za kremu:
2,5 dl mlijeka,
3 žumanca,
pola limuna,
50 g šećera,
40 g griza,
200 g višanja bez košpica,
šećer u prahu

PRIPREMA: Izmiksati brašno sa šećerom i puterom u zrnastu smjesu, dodati žumanca i cijelo jaje, te ponovo izmiksati. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti na pola sata u frižider. U mlijeko staviti limunovu koru i zagrijati na laganoj vatri. Pjenasto umutiti žumanca i šećer, dodati griz i promiješati, te smjesi pomalo dodavati mlijeko. Kuhati oko pet minuta da se zgusne, prekriti folijom i ohladiti. Tijesto podijeliti na dva dijela i oba tanko razvaljati. Jedan komad tijesta staviti u tepsiju, izbušiti ga viljuškom, usuti pola kreme, višnje te preliti ostatkom kreme. Prekriti drugim dijelom tijesta, rubove stisnuti prstima i peći 45 minuta na 200 stepeni. Ohlađeno posuti šećerom u prahu.