Pretplati se
Mostarsko ljeto: Održan koncert 'Od melodije do poezije'

Raport

Mostarsko ljeto: Održan koncert 'Od melodije do poezije'

U sklopu međunarodne kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto 2019", u subotu navečer na pozornici ispred mostarskog Centra za kulturu održan je koncert "Od melodije do poezije".

 

Na koncertu su nastupili Selma Hadrović-Schauls - klavir, vokal, Mustafa Šantić - harmonika, klarinet, vokal, te Orhan Maslo - udaraljke.

Selma Hadrović – Schauls, profesorica glazbe koja se intenzivno bavi svojom profesijom, vrlo uspješno se ogleda i u stihu. Ona je pjesnikinja najosjetljivijih vibracija, koja svoja iskustva, svoje životne sekvence – pakuje u stihove i tako postaje sigurnija da nije uzalud traćeno proživljeno vrijeme, ma otkud bilo napadnuto raznim izazovima i natruhama današnje dekadencije, priopćili su organizatori. 

 Mustafa Šantić je direktor Muzičke škole u Muzičkom Centru Pavarotti, koji tumačeći pojmove sevdah i sevdalinka, tvrdi da to nije isto.

"Kad smo mi u Mostar Sevdah Reunionu izdali svoj prvi album, tražili smo prijevod riječi sevdah. Gledano iz nekog arapskog ugla, to je tečnost koja kruži tijelom i u određenim momentima izaziva različitu emociju, može biti tuga, radost, ponos, jad, dert… Kad to promatramo iz bh. ugla, sevdalinka je glezbeno-poetska forma. U sevdah ne morate pasti samo slušajući sevdalinku, uzrok može biti lijepa žena, prelijepa priroda, pecanje ribe…", objašnjava Šantić.

 Orhan Oha Maslo je voditelj mostarske Rock škole, nekadašnji član i perkusionista Dubioza Kolektiva i čovjek čiji se cijeli radni vijek veže za glazbu.

FENA