Nedavno objavljeno

Lubenica

Ništa vas neće bolje osvježiti na vrelom danu od lubenice. Osim što je ukusna, ova ljetna poslastica izuzetno je korisna za naš organizam

Iako je smatramo voćem, lubenica ili bostan (citrullus lanatus) zapravo je povrće iz porodice krastavaca. Vuče porijeklo iz Afrike, a njeno prvo uzgajanje kao domaće sorte zabilježeno je u Egiptu.

Iako se konzumira bez ikakvih posebnih priprema, sok od lubenice ukusan je napitak sa ljekovitim dejstvom. Uz plod i sok, u Africi sjemenke lubenice koriste ta pripremu određene vrste hljeba.

Zdravi sastojci

Lubenica je zdrava, niskokalorična namirnica bogata vitaminom C i beta-karotenom, te izuzetno djelotvorna u prevenciji bolesti srca i hroničnih upalnih stanja. Bogata elektrolitima i vodom, prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije. Sadrži i vitamin A, važan za održavanje zdrave kože, a koristan je i za zdravlje pluća te usnu šupljinu.

Blagodeti

Prirodni je lijek za detoksikaciju, te antioksidans, a koristi se i za prevenciju akni, anemije, astme, hemoroida, pada imuniteta, stresa, celulita, kamena i pijeska u bubrezima, te pojave bora. Zanimljivo je da ima sličan efekat kao i vijagra: sastojak citrulin opušta krvne žile na isti način kao i ovo erektilno sredstvo, a čak i ako to ne uspije – još uvijek je izuzetno dobra za arterije.

Kako izabrati pravu

Kad birate lubenicu tražite onu simetričnog oblika koja nema tamne mrlje ili fleke. Lubenica čija je kora blago žute boje je najbolja, jer pokazuje da je svježe ubrana. Ako je niste narezali, u frižideru je možete držati do dvije sedmice. Izvadite je iz frižidera sat vremena prije serviranja.

RECEPT

Piće od krastavaca i lubenice

Potrebno:
750 grama lubenice (očišćene i isjeckane na kockice),
1 veliki krastavac (oguljen i isjeckan na komadiće),
¼ šolje soka od limete,
2 kašike meda,
dvije trećine čaše votke,
led i komadići krastavca za ukras.

Priprema: Stavite veliku cjediljku preko bokala. U blender naspite lubenicu i od nje napravite pire. Pire sipajte preko cjediljke i pritiskajte kašikom dok ne iscijedite sve: trebalo bi da dobijete dvije šolje soka. Napravite pire i od krastavca i dodajte ga soku od lubenice također kroz cijediljku. U maloj šolji pomiješajte limetu i med i dodajte smjesu soku od lubenice i krastavca, a zatim dospite i votku. Ako želite slađi sok, dodajite meda dok ne podesite kako vam odgovara. Prilikom serviranja napunite čaše ledom i prelijte led sokom. Na ivicu čaše stavite komad krastavca.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img