Pretplati se
International Medis Awards

Raport

International Medis Awards

Jedina regionalna nagrada za izuzetna dostignuća u medicini i farmaciji “International Medis Awards” dodjeljuje se ove godine već šesti put.

Priznanja su tokom prošlih pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope. Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine in farmacije, čiji radovi neposredno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.

Konkurs za dodjelu nagrada raspisan je u devet zemalja, pa svoje istraživačke radove mogu prijaviti ljekari i farmaceuti iz: Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Rok za prijavu istraživačkih radova je do 4. septembra 2019., a dodjela nagrada je 5. novembra u Ljubljani. Istraživači iz BiH laureati su nekoliko nagrada prethodnih godina. Ovu nagradu za medicinska dostignuća ustanovilo je 2014. preduzeće Medis kako bi nagradilo posebna istraživačka dostignuća u kliničkoj medicini i farmaciji u srednjoj i jugoistočnoj Evropi pošto rad ovih naučnika neposredno vodi prema napretku u dijagnostici i liječenju različitih bolesti. Tokom pet godina među 725 prijavljenih istraživačkih radova bilo je 68 iz Bosne i Hercegovine.