Pretplati se
Jovan Marjanović nagrađen za doprinos svjetskoj kinematografiji

Raport

Jovan Marjanović nagrađen za doprinos svjetskoj kinematografiji

Producent Jovan Marjanović, jedan od čelnih ljudi Sarajevo Film Festivala, te predstavnik BiH u Euroimagesu, dobitnik je nagrade The Almost 40 Award, koju dodjeljuje Sam Spiegel International Film Lab za doprinos svjetskoj kinematografiji.

Priznanje je Marjanoviću uručeno na ceremoniji održanoj u Jerusalemu 6. jula. Ova ugledna škola za film i televiziju, među čijim studentima je bio i Oscarom nagrađeni reditelj Laszlo Nemes (Saulov sin), utemeljila je ovu nagradu u znak sjećanja na Johna Heymana (1933-2017), britanskog producenta, koji je ostavio dubok trag u Hollywoodu. Internacionalni žiri, čiji članovi dolaze iz SAD-a, Njemačke, Kanade i Izraela, jednoglasno je glasao za Jovana Marjanovića.

The Almost 40 Award je priznanje koje se dodjeljuje smionim, inspirativnim i inovativnim osobama koje su postigle izuzetne rezultate u oblastima koje se tiču filma: obrazovanje, finansiranje produkcija i promocija. Osobama koje u svojim kasnim 30-im ili ranim 40-im godinama čine značajan iskorak u djelovanju/promjenama u svojoj zemlji ili regiji. A jedna od njih je i Jovan Marjanović, producent koji stoji iza brojnih nagrađivanih filmova, a koji je uspio, zajedno s partnerima, Sarajevo Film Festival učiniti svjetionikom evropske filmske industrije. “Sa strašću prema filmu i emocijama koje stalno ulaže, Jovan je faktor promjene bosanskog, balkanskog i evropskog filma”, kaže se u obrazloženju nagrade. 

Jovan je i jedan od producenata filma It Must Be Heaven, sa Gaelom Garciom Bernalom u glavnoj ulozi, prikazanom na ovogodišnjem Cannesu, čiju režiju potpisuje Elia Suleiman. U tekstu pod nazivom Savršeni stranac, palestinski reditelj i scenarista o Jovanu je, obrazlažući priznanje koje mu je uručeno, napisao sljedeće: “Jovan ima sve kvalitete koji meni nedostaju – on je racionalan, koherentan, strateški, efikasan, prizemljen... Jovan se može smatrati jednim od rijetkih primjera producenata iz prošlih vremena, a koji su producirali filmove iz strasti i ljubavi prema filmu. U današnjem svijetu neduhovnosti i pohlepe, Jovan je potpuno nepodoban. On je ono što ja nazivam Savršenim strancem”, napisao je Suleiman.