Pretplati se

TIJANA DAPČEVIĆ

Život s Badžom je pun radosti

U obitelji pop pjevačice Tijane Dapčević jednu od važnih uloga dobio je preslatki Badža, godinu star pudl. U njihov je dom stigao tako što je Tijanin sin, devetogodišnji Vuk, mjesecima izražavao želju da ima ljubimca. I onda im je Tijanina dugogodišnja prijateljica Slađa, koja ima leglo pudlica, poklonila štene. “Život s Badžom uključuje mnogo trčanja, skakanja, šetanja, igranja, igranja, igranja...

Život s Badžom je pun radosti

Napisala Mersiha Drinjaković

Znači, mnogo radosti. Promijenio nam je svakodnevnicu: više posjećujemo pet friendly mjesta i više vremena provodimo napolju. Psi obogaćuju svaki dom, jer tu količinu ljubavi i energije koje oni mogu da vam pruže – niko drugi ne može.”

Badža, kaže Tijana,“samo što ne progovori i sam nam kaže šta hoće i kako hoće.” “Mnogo je lud, konstantno je u pokretu i svaku priliku koristi da ti donese igračku, tako da uz njega nema šanse da zaboraviš kako svakog dana treba da se igraš.” Pudlice spadaju među najpametnije pasmine na svijetu, ali Tijanu svaki dan zna iznenaditi koliko je razuman i emotivan. “Tačno zna i kad smo tužni i kad nas nešto boli, i samo mu je važno da bude tu gdje smo svi.” Nikada se, veli, nije dogodilo da grize namještaj, uništava nešto, napada druge pse. Naprotiv, obožava sve pse, a po kući gricka samo svoje igračke. “Tu i tamo mi mazne papuču i odnese je u svoju ‘kućicu’, ali samo je ostavi tamo i nastavi dalje.” Vuk voli da se igra s Badžom, a Tijana je najčešće ta koja radi sve ostalo: izvodi ga u šetnju, hrani, češlja... “Vuk je najveći dio dana u školi, ide i u muzičku školu, trenira plivanje i košarku, tako da mu obaveze oko Badže uvodimo polako, u skladu s uzrastom i slobodnim vremenom. Može da ga nahrani, sipa mu vode, ali ne bi mogao sam da u potpunosti vodi računa o njemu. Badža je naš pas, četvrti član porodice Dapčević, i kao što ne dijelimo druge obaveze, tako ni ovo nije striktno obaveza jednog člana, nego svi međusobno brinemo jedni o drugima.”

Badža djecu najviše voli, a svog Vuka posebno. A kada ga neko od članova porodice izvede vani, čim vidi da neka djeca trče okolo, vuče povodac da i on trči za njima. “Dešava se, recimo, da svi sjedimo i gledamo televiziju, a on ide redom od jednog do drugog i donosi lopticu, pa ko odgovori na poziv – taj se igra s njim naredna tri sata, pošto je zaista u stanju satima da trči i donosi lopticu nazad.” Badža voli igru i ne bira veličine loptica  – odgovara mu i košarkaška, duplo veća od njega. “Voli da jede i jede sve živo, osim stvari koje psi ne bi trebalo da jedu, naravno. Skače, trči, nosi štapove i grane po ulici. Obožava da ti lizne nos i ‘gricne’ uho. Ne voli da bude sam, al’ kad malo bolje razmisliš, to ne voli niko.”

Gracija br. 256, 30.11.2018.