Pretplati se

DRAGANA GRBIĆ-HASIBOVIĆ I ZLATAN HASIBOVIĆ

Naš divni “blatni” Bak

Svakodnevnicu sarajevske projekt menadžerice Dragane Grbić-Hasibović i njezinog supruga, veterinara Zlatana Hasibovića, uljepšava Bak, prekrasni šestogodišnji zlatni retriver. U njihov dom je došao slučajno: kad je ženka retrivera njihove prijateljice dobila devet štenaca, i to carskim rezom.

Naš divni “blatni” Bak

Napisala Mersiha Drinjaković

Snimio Amer Beganović

“Čim je bilo sigurno da će svi štenci preživjeti, otišli smo da ih vidimo, bez namjere da ponesemo sa sobom jednog”, prisjeća se Zlatan. Kad je devet bijelih pufnica istrčalo iz boksa, onaj najmanji, Bak, došao je pravo Dragani pred noge, a Zlatan već tad skovao tajni plan – Baka će njegova supruga dobiti za rođendan. “Jednog dana je prijateljica nazvala i rekla da svi štenci odlaze, pa smo otišli da se oprostimo od Baka”, priča nam Zlatan. “Dragana je sjedila i igrala se sa njim, a suze su joj se slivale niz lice, i tad smo joj otkrili tajnu: Bak ide s nama kući!” Ovaj razigrani pas je uveliko promijenio njihov život, a iako je stigao neplanirano, Zlatan i Dragana su znali da je baš tako trebalo biti: “Njegove umiljate okice i pogled su promijenili i nas i naše okruženje. Mi nikad nismo imali pse, slušali smo razne priče, gledali druge ljude, ali sami nismo imali to iskustvo. U startu smo postavili pravila koja i danas važe, a to je da Bak ne ulazi u kuhinju i ne penje se na namještaj.”

Šetnje su, priča Dragana, Zlatanova obaveza i način na koji se rekreira, jer mu, kao nekome ko je preživo tri teške saobraćajne nesreće, gode lagani treninzi kako bi ojačao kičmeni stub. “Plašili smo se šetnji jer bi i najmanji trzaj mogao izazvati probleme, no Bak je izuzetno dobar i drag pas i nikad nije učinio nešto što bi ugrozilo nas ili druge ljude.” 

Bak je, slažu se oboje, velika maza i, ko god pokaže i trunku volje da ga pomazi, on će mu se prilijepiti i neće prestati da se namješta za maženje. “Jako voli svoje loptice, voli trčati, sam ili s drugim psima, i nikad mu nije dosta druženja kako s djecom tako i s odraslima”, govori Dragana. Razigrani pas poput Baka neminovno priređuje i nestašluke. Naši sugovornici se prisjećaju kad su ga jednom na Bjelašnici pustili da se istrči: “U trenutku kada nismo gledali, on se od glave do repa uvaljao u blato i balegu! Tada je od Mladena Jeličića Troke, koji se tu zadesio, dobio nadimak ‘blatni retriver’.”

Gracija 368, 17.5.2019.