Pretplati se
Pokretač nove pozorišne scene

FILIP RADOVANOVIĆ

Pokretač nove pozorišne scene

Želeći učiniti nešto u sredini u kojoj trenutno živi, mladi glumac Filip Radovanović, koji je nedavno diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti, pokrenuo je projekat nazvan “Pozorišni četvrtak u Istočnom Sarajevu”

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Muhammad Fadli/Spektroom

Kad smo u augustu prošle godine pravili priču o sjajnim mladim talentima, završnoj generaciji studenata i studentica glume s Akademije scenskih umjetnosti, jedan od njih bio je i Filip Radovanović (24), kojeg je profesor Alen Muratović tad opisao sljedećim riječima: “Još uvijek sanjivi dječak s predznakom izuzetne nadarenosti.” Nadarenosti koju mu je pripisao profesor danas dodajemo  poduzetnost i inicijativu. Naime, Filip, koji je diplomirao prošlog mjeseca, poznat je po nepresušnim idejama koje, jednu po jednu, ostvaruje. 

Rodom Novosađanin, rano djetinjstvo proveo je u Beogradu, a u Sarajevo doselio u dobi od sedam godina. Iako je imao afiniteta prema rukometu, presudila je ljubav ka glumi, a za to je u najvećoj mjeri, kako kaže Filip, zaslužna glumica Jasna Diklić, koja je prepoznala njegov talenat još u osnovnoj školi i primila ga u teatar mladih Juventa, u kojem je razvijao glumačke vještine kroz cijelu srednju školu. 

Pozitivna priča

U fokusu mu je trenutno projekat povezivanja matične Akademije scenskih umjetnosti sa Istočnim Sarajevom, u kojem gostuju predstave koje se izvode na Otvorenoj sceni Obala. Filip je zapravo pokrenuo teatarsku scenu, i to projektom “Pozorišni četvrtak u Istočnom Sarajevu”, koji je ozvaničen 11. aprila izvođenjem predstave Elektra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. 

“Počelo je sasvim spontano: nakon odigrane jedne dječije predstave, potom i moje diplomske, shvatio sam da bi ovo moglo postati kontinuitet”, kaže Filip. Prema njegovoj ideji, zamisao je da svakog drugog četvrtka u Istočnom Sarajevu bude odigrana profesionalna pozorišna predstava prilagođena različitim ciljnim grupama, od djece, preko tinejdžera, do odraslih. Sretan je što je ideja zaživjela i što dobija odlične reakcije od publike. “Elektra je igrana u prepunoj sali, kao i predstava Lakonoga u čarobnoj šumi”, govori nam te dodaje kako je to situacija u kojoj su svi na dobitku – mladi glumci sa ASU dobijaju novu publiku, a u Istočnom Sarajevu se rađa posebna pozorišna scena. “Ovo je jedna stvarno lijepa i pozitivna priča i ja pozivam sve koji su zainteresirani da nam postanu partneri u projektu.”

Uz ljubav prema glumi, Filip je imao vremena i za svoju drugu strast – muziku. Završivši osnovnu muzičku školu, instrument gitara, tokom studija svoj je talenat pokazao u mnogim predstavama, kao što su August u okrugu Osage, Dankinja, Vještice iz Salema.... Ukratko, dosad je imao 12 pozorišnih premijera. 

Flashdance i Majkino zlato

Filip vrijedno radi. Iza njega je desetak kratkih filmova, među kojima je i Majkino zlato, reditelja Irfana Avdića, koji je prošle godine proglašen najboljim filmom studentskog programa Sarajevo Film Festivala, a osvojio je i nagradu KisaKes za najbolji kratkometražni film. Angažman u mjuziklu Flashdance u Narodnom pozorištu prije dvije godine bio je njegova prva profesionalna uloga. “Imao sam stvarno predivne kolege koji su mi zdušno pomagali tokom cijelog procesa”, prisjeća se danas. U SARTR-u je igrao u predstavi Murlin Murlo, u BKC-u je u dječijoj predstavi Lakonoga u čarobnoj šumi postao pauk Pepe, u Pozorištu mladih glumio je u Čarobnjaku iz Oza, a potom, kad je u septembru prošle godine u ovoj teatarskoj kući reditelj Dino Mustafić postavljao Vrli novi svijet – dobio je glavnu ulogu. 

Filip je dio još jedne lijepe priče – projekta Sarajevo Reborn, u kojem mladi glumci kostimirani u historijske ličnosti iz otomanskog i austrougarskog perioda šetaju ulicama Sarajeva kako bi građanima i turistima ponudili poseban doživljaj prošlosti.

Gracija br. 367, 3.5.2019.