Pretplati se
Pariška zvijezda kaligrafije

EKSKLUZIVNO: LILI RAPHANEL

Pariška zvijezda kaligrafije

Najtraženija kaligrafkinja u svijetu mode otkrila nam je zašto kaligrafiju doživljava kao poziv, a ne posao, te zašto je biti dio tima prestižnih modnih kuća velika čast, ali i odgovornost

Napisala Amra Zvizdić

Kaligrafija − umjetnost lijepog pisanja (kalos – lijepo, graphein – pisati, grč.), trenutno doživljava svoju renesansu. Pisati lijepo, kako se čini, i nije najteži zadatak. Istinski izazov je u tome da se izrazi emocija kroz pokret ruke, te da se ostavi utisak na onoga kome je personalizirani zapis namijenjen. Prvobitno korištena za prijenos filozofskih ideja, ova arhaična grana primijenjene umjetnosti danas ima dekorativnu svrhu, a svoje mjesto našla je i unutar modnog svijeta. 

O kaligrafskoj umjetnosti i njenom modnom procvatu razgovarali smo sa kaligrafkinjom Lili Raphanel. Umjetnicu čija pojava epitomizira ono čuveno francusko je ne sais quoi upoznali smo u magičnom Marakešu za vrijeme predstavljanja kolekcije Dior Cruise 2020, gdje je bila zadužena za ispisivanje 800 pozivnica na papirnim karticama, ali i brojeva sjedišta na marokanskim glinenim pločicama. Otkrila nam je zašto kaligrafiju doživljava kao poziv, a ne posao, te zašto je biti dio Diorovog tima velika čast, ali i odgovornost. 

Sa dizajnom koji je čist, elegantan i privlačan, rukopisom koji je šik i precizan, Lili Raphanel postigla je reputaciju najtraženije kaligrafkinje u svijetu mode. Apsolutni čarobnjak za kaligrafiju, radeći primarno za čuvene modne kuće Dior i Miu Miu, Lili Raphanel posjeduje strast prema slovima, oštro oko za detalje i jedinstvenu estetiku. Usavršavala je umjetnost i ethos pisanja slova u prestižnoj školi Scriptorium de Toulouse, gdje je imala priliku proučavati kaligrafiju i tipografiju tijekom tri godine. Od drevnih rukopisa do moderne kaligrafije, njezin estetski ugodan dizajn kombinuje najbolje od oba svijeta. Nakon godina predanog rada i prakse, i uz prstohvat talenta, Raphanel je razvila osobni stil koji je podjednako intuitivan i prepoznatljiv.

Struktura riječi koje Lili ispisuje je perfektna, potezi pažljivi i besprijekorno precizni. Njezina virtuoznost se ogleda u tome da pored utvrđenog redoslijeda pisanja iskaže svoju maštovitost. Kaže nam da je potrebno dosta truda i vremena za stvaranje sasvim novog dizajna. Međutim, Lili Raphanel je u potpunosti predana umjetnosti lijepe riječi. Nadalje, predana je i modi, svijetu koji je bio brz da prigrli njezin savremeni osvrt na ovu drevnu umjetnost. Personalizirane uspomene koje stvara ostavljaju prepoznatljiv ton, dokazujući da je svaki detalj pomno promišljen. “Kako se projekti razlikuju – od revija visoke mode i društvenih događaja do konceptualizacije logotipa i apstraktnog oslikavanja na platnu, tako se razlikuju i kreativni aspekti mog rada”, kaže Raphanel. “Prilagođavam se zahtjevima klijenata, pazeći da svaki novi dizajn ne nalikuje na prethodni. Ipak, uvijek ostajem autentična i pazim da moja kreativnost uvijek bude na prvom mjestu. Potpuno sam posvećena svom poslu i većinu vremena provodim radeći. Kada su u pitanju modne revije, primjerice, potrebno mi je i do petnaest sati dnevno i jedna čitava sedmica za ispisivanje na hiljade pozivnica. Ali, sve je i više nego vrijedno truda jer istinski volim svoju umjetnost. Za mene je kaligrafija više od posla, to je moj poziv i, na kraju krajeva, veliki dio mog života”, dodala je.

Kao dugogodišnja saradnica modne kuće Dior, Lili Raphanel stoji iza svake ručno ispisane koverte, pozivnice, pa čak i komadića gline kojeg ovaj modni gigant priprema za svoje zvanice. Ne čudi da se baš u ovoj modnoj kući i dalje njeguje umjetnost lijepog pisanja imajući u vidu da je i sam Christian Dior, boraveći u selu Callian na jugu Francuske, sate provodio u društvu blokova papira i grafitnih olovki. Opijen mirisom polja lavande − svojom vječnom inspiracijom – kreirao bi simbole, linije, obrise, sjene i siluete, a potom svoje zamisli u pariškom ateljeu prenosio na tkanine. 

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 368, 17.5.2019.