Nedavno objavljeno

Impresivne dobrobiti žalfije

Važne zdravstvene dobrobiti žalfije uključuju njenu mogućnost da unaprijedi funkcije mozga, smanji upalu, spriječi hronične bolesti, poboljša imunološki sistem, regulira probavu, poboljša stanja kože, ojača kosti, uspori razvoj kognitivnih poremećaja i spriječi pojavu dijabetesa

Kažu da žalfija, ili kadulja, ima nevjerovatan uticaj na zdravlje ljudi. U nauci poznata kao Salvia officinalis, žalfija je blisko povezana sa ružmarinom, te se često nazivaju “sestrinskim biljem”. Zapravo, mnoge dobre osobine žalfije potiču od ružmarinske kiseline, organskog jedinjenja iz ružmarina, koje ga čini tako jakim. Naravno, ove biljke jesu različite, s obzirom da je žalfija višegodišnja i grmovita biljka, plavo-ljubičastih cvjetova, koja najčešće rasta u predjelu Mediterana.

Tradicionalna upotreba žalfije u medicini podrobno je dokumentirana, hiljadama godina unazad. U početku se koristila protiv ujeda zmija, kao zaštita protiv zla, ali i za poboljšanje plodnosti kod žena, kao i u druge svrhe. Ipak, moderna istraživanja otkrila su da je uticaj žalfije na ljudsko tijelo značajan, zbog čega se koristi širom svijeta, te nalazi u recepturama od Amerike do Bliskog istoka.

Zbog svog specifičnog okusa, žalfija je ključni sastojak u mnogim jelima, posebno onim pripremljenim sa mesom. Kombinacija kulinarskih osobina sa njenim neospornim medicinskim svojstvima, žalfiju čini veoma dragocjenom po zdravlje ljudi. Sa tim na umu, pogledajmo koje su to zdravstvene dobrobiti žalfije.

Poboljšava kognitivne sposobnosti

Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics pokazalo je da čak i mala količina ekstrakta žalfije, bilo da je inhalirana ili konzumirana, može olakšati simptome srednje do umjereno uznapredovale Alzheimerove bolesti, te povećati povrat sposobnosti i memorije kod ljudi. Moždana aktivnost također je pokazala povećanu koncentraciju i fokus na odabranu temu, što znači da njeno dodavanje ishrani kod mladih umova u školama ili kod osoba sa intelektualno zahtjevnim karijerama, može blago, ali efektno uticati na povećanu aktivnost moždanih funkcija.

Tretira upalu

Studija nazvana “Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: the relevance of ursolic acid” tvrdi da žalfija ima sposobnost da liječi mnoge bolesti uzrokovane upalom. Žvakanje listova žalfije možda nije najugodniji vid liječenja, jer njen okus može biti prilično intenzivan, ali je najefikasniji način da se iz nje dobiju organska jedinjenja, koja djeluju na naš sistem. Tinkturom, dobijenom tretiranjem listova na pari, također se može dobiti sličan efekat, ali ukoliko imate upalnih problema, posebno respiratornih ili gastrointestinalnih, možete ih eliminirati prokuhavanjem žalfije.

Antiupalna svojstva žalfije mogu se primijeniti kod problema uzrokovanih artritisom, kao i kod upala kardiovaskularnog sistema, što može dovesti do srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska. Flavonoidi i jedinjenja fenola koji se nalaze u žalfiji odgovorni su za njene dobrobiti.

Ima antioksidativna svojstva

Hronična stanja i degenerativne bolesti mogu biti neki od najopasnijih zdravstvenih problema sa kojima se čovjek može suočiti. Mnoge od njih uzrokuju slobodni radikali, opasni nusproizvodi staničnog metabolizma, koji napadaju zdrave stanice, uzrokujući apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) ili mutaciju. Prema studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, antioksidativna jedinjenja kao što su ružmarinska kiselina, luteolin i apigenin, a koji se nalaze u žalfiji, mogu neutralizirati slobodne radikale i prevenirati stvaranje oksidativnog stresa u srcu, organskim sistemima, koži, zglobovima, pa čak i mozgu.

Jača imunološki sistem

Postoje određena antimikrobna svojstva koja su identificirana u žalfiji, pa iako se obično konzumira u malim količinama, može se napraviti rastvor za nanošenje žalfije (melem ili tinktura) te se koristiti kao prevencija protiv bakterijskih i virusnih infekcija koje napadaju tijelo putem kože. Često mislimo da bolest ulazi na nos ili usta, ali i koža može biti obuhvaćena te služiti kao prolaz stranim agentima. Rastvor, krema ili antibakterijska rutina koja uključuje žalfiju mogu biti dodatna linija odbrane protiv pomenutih vrsta bolesti.

Poboljšava zdravlje kostiju

Jedno od najčešće zapostavljenih svojstava žalfije jeste njen superiorni nivo vitamina K, za tijelo esencijalnog vitamina, koji se ne može naći u mnogim namirnicama. Vitamin K ključni je element u razvoju gustine kostiju, te osiguranju integriteta naših kostiju tokom starenja. Ukoliko patite od ranih znakova osteoporoze ili ste vodili sjedilački život, siromašan hranljivim tvarima, zdravlje vaših kostiju vjerovatno je loše. Dodavanjem listova žalfije vašoj ishrani moguće je značajno povećati unos vitamina K, jer jedna porcija sadrži 27% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Njeguje kožu

Rastvor ili melem mogu se dobiti upotrebom listova žalfije ili tinkture ove biljke, jer su se pokazali uspješnim u borbi protiv određenih stanja na koži, uključujući ekcem, psorijazu i akne. Ova neugodna stanja brzo mogu biti ublažena, a njihova pojava znatno umanjena ukoliko se ekstrakt žalfije redovno nanosi na upalna mjesta ili pogođenja područja.

Regulira dijabetes

Prema navodima studije objavljene u stručnom časopisu British Journal of Nutrition, žalfija je jedna od najboljih biljaka koje pomažu kontrolu dijabetesa. Naime, žalfija sadrži određene ekstrakte i hemikalije koje imitiraju lijekove, koji se obično propisuju za reguliranje dijabetesa. Navodno, žalfija regulira i inhibira otpuštanje pohranjene glukoze u jetri, sprečavajući velike oscilacije u nivou šećera u krvi, što može pomoći kod pojave dijabetesa tipa 2 ili ga bar staviti pod kontrolu ukoliko se već manifestirao.

Pomaže probavu

Ružmarinska kiselina, pronađena i u žalfiji, djeluje kao antiupalni agent za stomak. Sprečava gastrične grčeve, te može znatno smanjiti pojavu dijareje i gastritisa kod pacijenata koji pate od tih neugodnih stanja. Dodavanje žalfije jelu može potpuno oporaviti vaše probavne smetnje, te smanjiti upalu koja se javlja u stomaku.


Oprez!

Žalfija, pogotovo njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno. Ne preporučuje se trudnicama i osobama koje boluju od epilepsije jer tujon, sastojak žalfije, može izazvati napade.

U malim količinama, potpuno je bezopasna, što dokazuje i popularnost žalfije kao začina.


 

Čaj od žalfije za sve

Naučnici tvrde kako čaj od žalfije može pomoći s brojnim zdravstvenim problemima, kod mršavljenja i kod poboljšanja zdravlja kose. Iako su istraživanja o čaju od kadulje vrlo ograničena, brojni su dokazi kako on može pružiti određene zdravstvene prednosti. Čaj od žalfije pomaže kod sljedećih stanja: bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja odnosno upala, kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe, gnojnih čireva i rana, liječi želučane, crijevne i žučne probleme, bolesti usne šupljine, grla i krajnika, poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak.


Čaj od žalfije pomaže kod menopauze

U istraživanju u kojem je učestvovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine (valunzi) nestali kod njih 26, dok su se kod ostale četiri znatno smanjili. Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze.

 

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img