Pretplati se
 Irmik helvasi

Malo drugačiji slatki iftar

Irmik helvasi

 Irmik helvasi je klasični otomanski desert, a turski narod ga već stoljećima kuha u svojim kućama. Zimi se servira uz šoljicu toplog crnog čaja, a u vrućim ljetnim mjesecima se obično poslužuje uz kašiku običnog sladoleda.

POTREBNO: 1 šolja griza, 1/2 šolje sjeckanih oraha ili lješnika, 1 kašika putera, 2,5 šolje mlijeka, 3/4 šolje šećera, sladoled od vanilije

PRIPREMA: Puter rastopite na slaboj vatri i dodajte griz. Miješajte dok griz ne počne da tamni. Dodajte sjeckane orahe. U dubljoj posudi miješajte mlijeko i šećer dok se šećer ne rastopi. Prelite preko prženog griza i ostavite da se kuha dok griz ne upije mlijeko, dok smjesa ne postane gusta. Dublju okruglu posudu obložite providnom folijom. Rasporedite toplu halvu po dnu i po zidovima posude. Kada se ohladi, u sredinu dodajte sladoled. Ostavite da stoji u zamrzivaču jedan sat. Ukrasite, izrežite i poslužite.