Pretplati se
Bosanski pohod na Cannes

NAJGLAMUROZNIJA FILMSKA SMOTRA

Bosanski pohod na Cannes

Filmski festival u Cannesu protiče i u znaku bh. autora, prvenstveno producenata: čak sedam filmova nosi pečat bosanskohercegovačke produkcije, dok je u osmom, dokumentarcu Ice on Fire, koji je producirao Leonardo DiCaprio, direktor fotografije i koproducent Bosanac s američkom adresom Harun Mehmedinović

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci AG i SFF

Četrnaestog maja otvoren je 72. Cannes Film Festival i to horor-komedijom o zombijima Jima Jarmuscha The Dead Don’t Die, u kojoj glume Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi, Danny Glover... U Cannesu su, između ostalih, i braća Dardenne (Mladi Ahmed), Ken Loach  (Sorry We Missed You), Pedro Almodovar (Bol i slava), Xavier Dolan (Matthias i Maxime) te Terrence Malick, u čijem filmu A Hidden Life igra i naš glumac Ermin Sijamija. 

Prestižni filmski festival će vrvjeti od bosanskohercegovačkih predstavnika, a, kako se čini, najveći doprinos ovogodišnjoj promociji našeg filma imala je producentica Amra Bakšić Čamo. Samo što se vratila s Venecijanskog bijenala gdje je producirala rad umjetnice Danice Dakić “Zenica – Trilogija”, Amra je otputovala u Cannes, gdje predstavlja film Heroji ne umiru, koji je režirala Francuskinja Aude Léa Rapin, a u kojem, između ostalih, igraju Hasija Borić, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Slaven Vidak i Elma Juković. Ovaj film, u kojem šminku potpisuje Lamija Hadžihasanović-Homarac, kasting Timka Grin, a rukovodilac produkcije je Ensar Halilović, prikazuje se u programu Sedmica kritike. Nastao je u koprodukciji Francuske, Belgije i BiH, a Amra, zajedno s Adisom Đapom, “nastupa” ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.  

Pet filmova, deset reditelja

Također, zajedno s Arminom Hadžićem, asistentom na Odsjeku za produkciju i menadžement u oblasti scenskih umjetnosti na ASU, te sa Mirom Purivatrom, Izetom Građević i Jovanom Marjanovićem, Amra Bakšić Čamo potpisuje produkciju pet kratkih filmova nastalih u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory), a kojima se otvara program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs). Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – odnosno deset autora i autorica iz regije i svijeta: film Love Supreme snimili su Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija/Belgija), Red Stain Urška Djukić (Slovenija) i  Gabriel Tzafka (Grčka/Danska), The Sign Eleonora Veninova (Makedonija) i Yone Rozenkiera (Izrael/Švicarska), Mommy Maša Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael), a Spit Neven Samardžić (BiH) i Carolina Markowitz (Brazil). Samardžić je prije dvije godine diplomirao režiju u Sarajevu, a njegov diplomski film Čistoća je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film 23. SFF-a.

I Amra Bakšić Čamo priznaje kako je ovogodišnje izdanje Kanskog festivala, koje je u znaku bh. producenata, neobično za našu kinematografiju: “Navikli smo da pratimo uspjehe naših reditelja, filmskih autora ili glumaca. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi filmska industrija u BiH, ovakav uspjeh je još neobičniji, i dešava se u zemljama u kojima sistematski podržavaju produkciju, snimanje na lokacijama u zemlji.” Na pitanje šta mi imamo da ponudimo, Amra kaže: “Raznolikost lokacija, autentičnost i sjajnu ekipu. Iza svakog producenta stoji njen ili njegov sektor produkcije i organizacije, a ja sam sve filmove koji se predstavljaju u Cannesu ove godine radila s istim domaćim produkcijskim timom, koji čine Ensar Halilović, Ida Makarević i Haris Kamenčić.”

Ovih pet kratkih filmova okupilo je sjajne glumce iz cijele regije. Između ostalih, tu su: Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević... Filmovi su nastali je u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), uz podršku Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te u saradnji sa sarajevskom Akademijom scenskih umjetnosti. 

Mehmedinović i DiCaprio

Još jedna Bosanka naći će se u Cannesu: debitantski film rediteljice s holandskom adresom Ene Sendijarević, Take Me Somewhere Nice, u januaru premijerno prikazanom na Rotterdam Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu Tigar, prikazuje se u programu ACID (Association for the Distribution of Independant Cinema). Ovaj program ustanovljen je 1993. kako bi dao priliku rediteljima da njihovi filmovi lakše dospiju u kina i do šire publike. Priča filma prati mladu Holanđanku bosanskih korijena koja putuje u BiH kako bi posjetila bolesnog oca, i vidjela ga po prvi put u životu. Glavnu ulogu tumači Sara Luna Zorić, glumica bh. porijekla, a igraju i Lazar Dragojević, Ernad Prnjavorac, Sanja Burić, Alena Džebo, Mario Knezović i Emir Hadžihafizbegović. Važno je napomenuti da koprodukciju i ovog filma potpisuje SCCA/pro.ba odnosno Amra Bakšić Čamo.

I ovo nije sve! Naime, Jovan Marjanović je pridruženi producent francusko-kanadskog filma It Must Be Heaven, uvrštenog u takmičarski program Cannesa. Režiju potpisuje poznati filmski autor Elia Suleiman, koji pravi zapis o svom putešestviju po najrazličitijim mjestima, od Pariza do New Yorka, i pronalazi neočekivane paralele s rodnom Palestinom. 

Usto, na Cannesu je, u okviru specijalne projekcije, i dokumentarac Ice on Fire, koji se bavi klimatskim promjenama te ukazuje na potencijalna globalna rješenja za probleme koji ugrožavaju okoliš. Režirala ga je  američka rediteljica Leila Conners, producirao holivudski glumac Leonardo DiCaprio, dok je Harun Mehmedinović direktor fotografije i koproducent. Harun, koji preko 20 godina živi u Americi, sin je našeg poznatog pisca Semezdina Mehmedinovića, a njegovi fotografski i video radovi su objavljivani u brojnim svjetskim medijima kao što su: BBC Earth, HBO, Vogue Italia, National Geographic, BBC Travel, Rolling Stone, Discovery Science, The New York Times, Wired Magazine, LA Times, Forbes, NPR, LA Weekly, Vice, Washington Post, The Boston Globe... 

I još valja dodati kako je pobjednik drugog kruga European Film Challengea, koji organizira Udruženje filmskih radnika, dizajner Milan Senić, te će se i on, kao gost na projekcijama, naći u Cannesu. Festival traje do 25. maja, a BiH će biti prisutna i na marketu Marche du Film pod kišobranom Paviljona Jugoistočne Evrope.

Gracija br. 368, 17.5.2019.