Pretplati se

JASNA GOSPIĆ

Životinjama trebamo pomoći

Rodila sam se s ljubavlju prema životinjama”, kaže naša poznata pjevačica Jasna Gospić, čije su igračke iz ranog djetinjstva ubrzo zamijenili zečevi, kunići, ribice, ptice, psi, mačke...

Životinjama trebamo pomoći

Napisala Živana Jovančić
Snimci Privatni album

“Dovodila bih kući svaku nezbrinutu životinjicu, a mama mi je pomagala da je utoplimo, nahranimo, izliječimo. Naivno sam vjerovala da će svaka otići kad ozdravi. A kad nam je preslatki zec pojeo kompletan novi ćilim, morala sam malo da se obuzdam. Ipak, spasila sam bezbroj ranjenih, odbačenih, i dan-danas pamtim njihove oči.” 

Danas ima zlatnog retrivera, kojem je njen sin dao ime Loki. Lijep je, pametan, prava je maza, srdačan i prijateljski nastrojen. “Toliko je nježan da je idealan za porodicu. Ponekad mi se čini da ima šesto čulo: može po govoru da osjeti da li ste ljuti ili radosni, da li izražavate ljubav ili ga grdite. I, naravno, traži njegu i pažnju kao i svaki pas.” Jasna brižno pazi na Lokija: hrani ga, brine o njegovoj higijeni, redovno ga četka i kupa te vodi u salon na šišanje. Zajedno odlaze u šetnju prekrasnom šumicom koja je u blizini kuće u kojoj Jasna – u Pragu – živi s porodicom. “Šetamo puteljcima, savladavamo uzbrdice, preskačemo potoke, trčimo za lopticama. Kad sretnemo drugog psa, teško ih je razdvojiti – uvijek su raspoloženi za društvo i igru.” Ipak, zahvalna je kad je Loki izvuče iz kuće, kad zajedno trče i rekreiraju se. Navikla ga je i na let avionom, išlo je to teško u početku, govori nam, ali nije htjela odustati kako bi Loki zajedno s njom i s porodicom češće putovao. Ukoliko to nije izvodivo, Loki ostaje kod kuće, u nježnom zagrljaju Jasnine majke. U principu, najvažnije je iskazati ljubav prema svakoj životinji, smatra Jasna te zato kritikuje ljude koji kućne ljubimce tretiraju kao igračku. Nisu joj dragi ni oni koji okreću glavu od psa koji napušten, uplašen i gladan leži u kanalu, u nekoj rupi, ili grmu, te apeluje na ljude da ih nahrane, makar ostacima sa njihovog trpezarijskog stola. “Pas ima sudbinu kao i čovjek, ne žive svi u toplim domovima, trebamo im pomoći, jer dobro djelo vraća nam se dobrim.”

Gracija br. 360, 25.1.2019.