Pretplati se

BRANKA KALINIĆ

Ne mogu zamisliti život bez Jupija

Preslatki šestoipogodišnji maltezer koji svoj život dijeli sa Brankom Kalinić, account menadžericom agencije Pristop BH, odaziva se na ime Jupi. Ovo pahuljasto stvorenje rođeno je u Češkoj, u kojoj je Branka boravila u posjeti kod prijatelja 2012. godine.

Ne mogu zamisliti život bez Jupija

Napisala Mersiha Drinjaković

Snimio Amer Beganović/Spektroom

“Oni imaju toy pudlu, koja se često gnijezdila pored mene, i tad je želja da imam psa postala jača nego inače”, kaže Branka. Brzo se stupilo u akciju i pronađeno je leglo maltezera, stotinjak kilometara od doma Brankinih prijatelja. Tamo je upoznala Jupija, koji je krenuo s njom prema novoj domovini – BiH. “Sad kad razmislim, čini mi se da se samo tada vozio na zadnjem sjedištu automobila. Inače se vozi samo i isključivo u krilu vozača.” 

Jupi je, kaže Branka, u potpunosti promijenio živote ukućana –  nabolje, naravno. “Postanete svjesni prave, istinske ljubavi kao najljepše emocije, uz koju vam obaveze oko ljubimca postanu lijepi rituali. U jednom momentu shvatite da ne možete zamisliti život bez njih jer su to bića koja vas bezuslovno vole i više nego što sami sebe ikada možete voljeti.” Jupi obično prati Branku gdje god je to moguće, ali kad nije, onda ostane u pansionu na koji je navikao, ili ga čuva jedna, kako kaže Branka, divna teta iz komšiluka. Jupi je uporan i tvrdoglav, te kad nešto naumi male su šanse da to ne sprovede u djelo. “Zna satima sjediti ispred mjesta gdje mu se nalaze poslastice, fiksirajući pogled na njih i proizvodeći neki čudni lavež u sebi, zovući me da dođem i počastim ga.” 

Ova bijela pahuljica voli goste, kao što se voli i maziti, ali samo kada to njemu odgovara ili ako vidi da Branka mazi drugog psa. “Odmah je tu da to prekine. U stanju je satima hodati i trčati sa mnom a da se uopšte ne umori. Često idemo zajedno na planinarske rute duge i preko 10 kilometara, a on ne posustane ni metra. Čak se vozio i dvosjedom na Igmanu bez ikakvih problema.” Jupi je pronicljivo stvorenje: kad Branka ide na posao, ne pravi nikakve probleme, ali ako shvati da je vikendom krenula negdje bez njega, “osveti” joj se prevrtanjem njegovih zdjelica s hranom i vodom. “Često ga zovem rovokopač, jer zna zapikati jedno mjesto i njušiti i kopati dok ne dođe do nečega što je nanjušio. Tako je jednom iskopao i dva crna tartufa ispod stabla lješnika.” 

Gracija br. 365, 5.4.2019.