Pretplati se
Srodne umjetničke duše

MERIMA KLJUČO I JELENA MILUŠIĆ

Srodne umjetničke duše

Jedna od najpoznatijih i najpriznatijih svjetskih harmonikašica Merima Ključo i pjevačica raskošnog glasa Jelena Milušić otkrivaju kako su se upoznale i sarađivale na zajedničkom albumu Lume

Napisala Živana Jovančić

Solistica na harmonici Merima Ključo i pjevačica Jelena Milušić izvele su 25. aprila mini koncert Lume u Domu oružanih snaga u Sarajevu. Koncert je priredila Ambasada Kraljevine Holandije u BiH povodom proslave 52. rođendana kralja Willema-Alexandera, najstarijeg sina kraljice Beatrix. Naše dvije dame, Merima i Jelena,dijele zadovoljstvo i obradovane su pozivom ambasade i  saradnika za komunikaciju, javnu diplomatiju i kulturu Maka Kapetanovića, tim više jer je Merima holandska državljanka i umjetnica. “Iako smo na našem području, ovo je bio ponovo dodir sa holandskom kulturom. Zadovoljstvo mi je što sam povezana sa Holandijom, iako trenutno nisam u toj zemlji. Jelena i ja smo ovog puta, osim promocije, imale drugi zajednički nastup, na kome smo, osim himne BiH i nekoliko pjesama sa albuma Lume, izvele na holandskom jeziku himnu Holandije i dvije moderne pjesme,za što odajem priznanje Jeleni, jer je to težak jezik. Ambasador Holandije bio je oduševljen odličnim akcentom”, komentariše osobne utiske Merima. Muzičko veče ostavilo je jak dojam i na Jelenu, za nju je sam povod ovom nastupu predstavljao ekskluzivitet u dosadašnjoj karijeri, a izazov i užitak bili su joj izvedba pjesama na holandskom i drugim stranim jezicima. 

Putevima muzike diljem svijeta

Merima Ključo jedna je od najboljih solistica na harmonici danas.Diplomirala je solo harmoniku na Roterdamskom konzervatoriju, te specijalizirala  savremenu muziku na Univerzitetu za umjetnost u Bremenu. Krasi je talenat za komponovanje, objavljuje knjige iz teorije muzike i predaje u Centru za kamernu muziku Yellow Barn u Vermontu, a vlasnica je i američke Genius vize koju je dobila kao izuzetno talentovana ličnost. Živi u Los Angelesu, ali često je na “domaćem terenu”. Godine 2016. i 2018. sarađivala je sa Zagrebačkim kazalištem mladih komponovavši muziku za predstave Velika bilježnica i Proba orkestra. Na istoj sceni, 2017. održala je koncert s gitaristom Miroslavom Tadićem.Također, sa džez-pijanistom Matijom Dedićem održala je niz koncerata pod nazivom Potraži me u predgrađu, a za izvedbu istoimenog poznatog evergrina, čiji je autor Zdenko Runjić, osvojili su nagradu Porin. 

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 367, 3.5.2019.