Pretplati se
Urinarne infekcije

Zdravlje

Urinarne infekcije

Svake godine u svijetu osam do deset miliona ljudi dobije neku urinarnu infekciju, a svaka druga žena barem jednom u životu

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki deseti pacijent koji se javlja ljekaru opće prakse jeste onaj sa urinarnom infekcijom i one su po učestalosti na trećem mjestu, iza infekcija dišnih i probavnih organa. Zbog učestalosti, privremene ili trajne nesposobnosti i cijene liječenja, predstavljaju veoma ozbiljan socio-epidemiološki problem.

Urinarne infekcije mnogo češće se sreću kod žena nego kod muškaraca zbog razlike u anatomskoj građi donjih mokraćnih puteva. Spoljni otvor ženske mokraćne cijevi nalazi se u neposrednoj blizini rodnice s jedne i analnog otvora s druge strane, tako da bakterije iz ovih regiona mogu lako naseliti mokraćnu cijev, odnosno mjehur, direktnim prodorom, što je i najčešći put infekcije. Mikroorganizmi mogu stići u urinarni sistem i krvnim, kao i putem limfnih sudova, te premještanjem iz susjednih, bliskih organskih sistema. Kod muškaraca rizik od infekcije raste s godinama, uglavnom zbog problema vezanih za bolesti prostate koje otežavaju mokrenje.

Najčešće su urinarne infekcije lakšeg karaktera, koje se jednostavno izliječe pravilnom terapijom, što ne zahtijeva bolnički tretman.

Infekcija urinarnog trakta

U urinarni trakt spadaju organi koji stvaraju, sakupljaju i izbacuju urin iz tijela, održavajući balans vode i soli u organizmu. Bubrezi imaju glavnu ulogu u ovom procesu, oni filtriraju otpadne produkte metabolizma, vodu i soli iz krvi, stvarajući urin koji prolazi kroz mokraćovode u mokraćni mjehur. U mjehuru se urin nakuplja i zatim eliminira iz organizma preko mokraćne cijevi. Zdrav urin je sterilan, bez bakterija, virusa ili gljivica. Urin, ustvari, ispira iz organizma eventualne štetne bakterije. 

Liječenje medom

Med, propolis i polen predstavljaju efikasno sredstvo za liječenje cistitisa. Dobro promiješati 1 kg meda, 200 g polena i 50 g propolisa u prahu, te tokom 20 do 30 dana uzimati po jednu kašiku razmućenu u čaši mlake vode, triput prije jela. Već nakon pet-šest dana simptomi postepeno nestaju.

Infekcija se pojavljuje kad mikroorganizmi, najčešće bakterije izprobavnog sustava, doputuju kroz mokraćnu cijev u urinarni trakt i počnu se množiti. Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćnog mjehura (cistitis), ali bakterije mogu napasti bilo koji dio urinarnog trakta: bubrege, mokraćovode, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev, što je kod muškarca često udruženo sa infekcijama prostate.

Uzročnik infekcija urinarnog trakta je u 90 posto slučajeva bakterija Esherichia coli, inače prisutna u debelom crijevu. Kod zdravih žena, vaginalna sluznica nastanjena je laktobacilima, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost sredine (nizak pH), što je nepovoljno za ostale bakterije. Laktobacili stvaraju vodikov peroksid koji pospješuje eliminiranje bakterija i smanjuje sposobnost zadržavanja E. coli na sluznici. Kada je smanjen broj laktobacila, pH je viši, i veća je opasnost od infekcije. Do infekcije ne dolazi svaki put kada bakterije dospiju u mjehur, jer se one mokrenjem ispiraju. Glavni faktori koji pospješuju nastanak infekcije su promjene u količini ili vrsti kiseline u genitalnom i urinarnom traktu. Bakterije se najčešće javljaju u mokraćnoj cijevi, zatim pređu u mjehur, izazivajući njegovu infekciju ili cistitis. 

Upala mokraćnog mjehura – cistitis

Cistitis je najčešća infekcija mokraćnog mjehura izazvana bakterijama, nastaje izolovano ili je posljedica zapaljenja okolnih struktura (mokraćna cijev, prostata). Preko 90 posto slučajeva cistitisa izaziva bakterija E. coli. Bolest se najčešće javlja naglo, a simptomi mogu biti umjereni, ali i veoma naglašeni. To su: učestalo ili nekontrolirano mokrenje, osjećaji nelagode, pritiska i pečenja pri mokrenju, bolno i oskudno mokrenje, taman i zamućen urin, pritisak i bol u donjem dijelu stomaka, malaksalost i umor, bolni spolni odnosi, povišena temperatura. Rizik od cistitisa povećan je kod bolesnih osoba s oslabljenim imunitetom, kod žena u menopauzi zbog manjka estrogena, kod pojačane spolne aktivnosti, kao i usljed stresa. U najvećem broju slučajeva radi se o bakterijskoj infekciji koja prolazi dezinficiranjem urinarnih puteva. Ali, kod tri od deset žena infekcija će se ponovo javiti i veoma teško će se definitivno izliječiti. 

Najčešći uzroci ponovne infekcije

Pogrešan antibiotik Kada se cistitis često javlja, motiv je skoro uvijek jedan: samoliječenje. Obično se griješi i uzme isti antibiotik koji je ljekar već jednom prepisao, s ubjeđenjem da će imati isti efekt. Dešava se, međutim, da bakterije nisu one iste, tako da lijek neće biti efikasan i cistitis postane hroničan. Odmah nakon pojave prvih simptoma potrebno je uraditi analizu urina i ustanoviti koja bakterija je uzročnik upale, kako bi se mogao prepisati odgovarajući antibiotik. Ali, pažnja: ako se desi da simptomi ubrzo nestanu, lijekove treba popiti do kraja, inače će one najotpornije bakterije preživjeti i cistitis će se vratiti. Uporniji nego prije.

Sužen kanal Radi se o rijetkom problemu, ali ponekad je hronični cistitis posljedica suženog mokraćovoda (uretre) i to je mnogo češća pojava kod muškarca nego kod žene. Praktično, dolazi do zadržavanja urina na određenim mjestima, te se bakterije razmnožavaju uprkos antibiotskom liječenju. U ovom slučaju potrebno je obaviti rendgensko snimanje mokraćne cijevi i mjehura kontrastnom tečnošću. Liječenje je hirurško, rjeđe klasično, kako bi se premostilo suženje i izbjegla oštećenja koja često nastaju u mjehuru.

Ukoliko se cistitis ne počne blagovremeno liječiti, bakterije se šire uzlazno, te može doći do infekcije mokraćovoda i bubrega.

Patite od cistitisa?

Jedite borovnice. Prema ispitivanjima finskih ljekara, najbolji alternativni lijek protiv ove najraširenije urinarne infekcije kod žena je sok od borovnica. Ispitivanje je provedeno na 150 žena koje su patile od čestih cistitisa: šest mjeseci su svakodnevno pile po pola decilitra soka od borovnice, te se smanjila učestalost infekcije.

Jesu li trudnice podložnije urinarnim infekcijama?

Jedna od deset trudnica će dobiti urinarnu infekciju, a rizik je izraženiji između šeste i 24. sedmice. Kako u trudnoći višak progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda, a materica vrši pritisak na mjehur i mokraćovode, otežava se prolazak urina. Što se urin duže zadržava u mokraćovodima, to će se više bakterija nakupljati. Svaka trudnica, iako nema simptoma infekcije, trebala bi redovno kontrolirati urin.


Kako smanjiti rizik od nastajanja urinarnih infekcija?

Piti dosta tekućine tokom dana, na taj način se bakterije ispiru iz mjehura; izbjegavati napitke koji iritiraju mjehur (alkohol, pića sa kofeinom).
  • Mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur, uzdržavanje od mokrenja omogućava razmnožavanje bakterija
  • Vodite računa o intimnoj higijeni, perite se samo vodom ili sredstvima sa kiselom pH vrijednosti. 
  • Mokrite prije i poslije spolnog odnosa.
  • Izbjegavajte dugo sjedenje u kadi prilikom kupanja, radije se tuširajte, ne koristite jaka pjenušava ili uljna sredstva za kupanje koja mogu iziritirati uretru i spolne organe.
  • Izbjegavajte korištenje parfimiranog toaletnog papira i sredstava za intimnu njegu; radije se opredijelite za higijenske uloške (često ih mijenjajte), neki ljekari tvrde da tamponi mogu pospješiti infekciju urinarnog trakta. 
  • Nosite pamučno rublje i izbjegavajte preuske hlače.
  • Izbjegavajte rafiniranu hranu i pijte što više jogurta, pijte sokove od borovnica i brusnica, čiji sastav sprečava djelovanje E. coli na ćelije urinarnog trakta.