Pretplati se

ELMA KAZAGIĆ

Ljubav na prvi pogled

Elma Kazagić, dugogodišnja urednica i novinarka Federalne televizije, već nekoliko mjeseci druguje sa Kanom, američkom akitom punog imena Teo Khan Red Mist, koje se prenosi s generacije na generaciju.

Ljubav na prvi pogled

Napisala Mersiha Drinjaković

“Ponosno nosi to ime”, kaže Elma, “jer su njegovi roditelji redovni osvajači nagrada na brojnim takmičenjima. Lijep je i sad, sa sedam mjeseci, a kad potpuno naraste, bit će poseban ljepotan.”

Pas je imao dva i po mjeseca kad je Elma došla po njega u odgajivačnicu u Beogradu. “Dočekala nas je gospođa Mirjana Makević, divna žena i vlasnica jedne od najboljih odgajivačnica američkih akita. Kan nas je čekao, mali, razigran, bio je poput crno-bijele kudrave loptice. U naručju smo ga donijeli kući, a sad ga se ne može ni izgurati vani koliko je porastao. E, to je baš bila ljubav na prvi pogled.” Kanovim dolaskom Elmina i svakodnevnica njenih ukućana se potpuno promijenila, pogotovo kad je riječ o njenom 27-godišnjem sinu Orhanu. “Orhan bez njega ide negdje samo kad mora. I kad je o ženidbi riječ, a od te teme bježi ko đavo od krsta, hahaha, kriteriji su promijenjeni. U obzir dolaze samo djevojke koje vole kućne ljubimce!”, kroz smijeh govori Elma. Uglavnom, Kan traži pažnju, postao je draga obaveza, a veliku podršku Elma ima u sestri Zadi i sestrični Emi, koje vrlo rado uskaču da ga pričuvaju. 

Ovaj veliki pas karakterom je kao pile, smije se Elma, te govori kako njen ljubimac nije uopšte svjestan svoje snage, ali jesu zato svi koji ga čuvaju kad u trci za pticama povuče povodac. Prije Kana, Elma i njeni ukućani također su imali američku akitu, Aresa, koji je uginuo. “Da ga lakše prebolimo, odlučili smo nabaviti drugog ljubimca. Kan je stigao kroz dva dana i sada sretno raste. Ponekad potjera sestričinog zeca, krade mu jabuke – baš ih voli.” Ali mace ne voli, dodaje Elma, te kaže kako se Kan dobro slaže s drugim cukama. “Nije agresivan, vrlo je karakteran pas i društven. U ovo kratko vrijeme je živio u dva velika grada, Beograd pa Sarajevo. Prava je gradska raja”, sa smijehom zaključuje Elma.