Pretplati se
Nastup u Vijećnici, o kome se i sad priča, uspjeh je naše djece

MEHMED MEŠA BAJRAKTAREVIĆ

Nastup u Vijećnici, o kome se i sad priča, uspjeh je naše djece

Odavno jedan nastup nije pobudio toliko emocija kao nastup hora od čak 920 djece na večeri otvaranja festivala Modul Memorije 8. aprila u Vijećnici. Šta se događalo iza scene i kako su tekle pripreme, otkriva nam dirigent Mehmed Meša Bajraktarević

 Napisala Živana Jovančić

Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Otvaranje festivala Modul memorije u sarajevskoj Vijećnici 8. aprila po mnogo čemu je bilo posebno, ali neizrecivo uzbuđenje i buru emocija izazvao je spektakularni nastup hora od 920 djece! Pjevajući Balaševićevu pjesmu Samo da rata ne bude, koju je započeo jedan plavokosi mališan, a nastavili dječaci i djevojčice koji su iskrsavali po atriju Vijećnice i ispunjavali ga svojim glasovima sve jače i jače, hor je uplakanu publiku podigao na noge. Eho cijelog događaja izazvao je haos na društvenim mrežama i portalima, odjeknuo je regijom, vrvilo je na sve strane od pozitivnih komenatara, a snimak hora iz Vijećnice pregledavan bezbroj puta do danas. 

Naš sagovornik, horski dirigent Mehmed Meša Bajraktarević (62) kaže da su utisci i za njega i za mnoge još uvijek svježi. Svakodnevno mu stižu SMS čestitke, telefonski pozivi, čestitaju mu znani i neznani ljudi. “To me bodri i hrani u umjetničkom smislu, imam želju i volju da radim. Meni je ovo posao, ali svakom čovjeku je drago kad neko primijeti njegov rad, kad mu čestita i zahvali se na događaju koji je lijepo priređen”, ponosno govori. Ipak, izdvaja pohvale do kojih mu je stalo i dvojicu značajnih Sarajlija koji su ih izrekli. “Bilo je u Vijećnici viđenijih ljudi iz svijeta kulture i društvenog života koji su mi čestitali. Posebno mi je drago što je moj stariji kolega iz studentskih dana, operski pjevač Ivica Šarić, sjedio u prvom redu, a u momentu kad je hor završio pjesmu, kad se aplauz prolomio i narod ustao, Ivica mi je dovikivao: ‘Ponovi ovo, Meša, molim te!’ A što ti ne ponoviš Hasanaginicu, dobacio sam mu i obojica smo se nasmijali. Drugi je naš reditelj Ademir Kenović, koji mi je prišao sa suprugom Selmom i rekao: ‘Meša, ovo je nešto najveličanstvenije što sam doživio u životu’.”

Učio sam djecu da šute

Možda će se mnogi iznenaditi kad saznaju da nastup mnogočlanog hora s pjesmom Samo da rata ne bude nije po prvi put izveden u Sarajevu, odnosno u Vijećnici. Hor je premijerno nastupio s ovom tačkom 1997. na otvaranju Muzičke škole na Ilidži. “Tada mi je sinula ideja da preradim pjesmu kantautora Đorđa Balaševića”, kaže Meša Bajraktarević. “Uzeo sam samo refren, koji sam ponavljao nekoliko puta, ali uz aranžmansku gradaciju u orkestarskoj pratnji koja će, želio sam to, izazavati emocije. Tada je hor imao stotinjak djece, a takav nastup pokazao se uspješnim”. 

Drugi nastup hora bio je 2004. na ceremoniji otvaranja Starog mosta u Mostaru, a prije godinu dana je 450 djece pjevalo u Pljevljima, na poziv predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića, povodom otvorenja Doma kulture.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 366, 19.4.2019.