Pretplati se
Jedinstveni skup koji slavi snagu žene

FESTIVAL SAVREMENE ŽENE 2019.

Jedinstveni skup koji slavi snagu žene

Tuzlanski Festival savremene žene ponovo je ponudio prostor za žene koje su na inspirativnim panel-diskusijama govorile o svojoj viziji svijeta, iskustvima iz poslovne sfere te ličnim životnim izazovima

Napisala Mersiha Drinjaković

Snimci Festival savremene žene

 

Energija koju je iznjedrio prošlogodišnji, prvi Festival savremene žene, ove je godine dosegla puni potencijal. Osjetilo se to već 11. aprila navečer kad je ovaj konceptualno jedinstven skup u regiji otvoren u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Tokom četiri festivalska dana, 120 uspješnih poduzetnica, poslenica iz najrazličitijih oblasti, političarki, umjetnica i naučnica iz 17 zemalja razmjenjivalo je svoja iskustva na brojnim panel-diskusijama. “Prvenstveno nam je cilj bio pokazati da žene imaju fenomenalno uspješne priče te da s njima zaslužuju ravnopravno mjesto u društvu. Mnogo je tema, govorili smo o genetici, novim tehnologijama, modi, o svemu onome što je u svijetu aktuelno i što nam svima može omogućiti da unaprijedimo svoj život i poslovanje”, kazala je direktorica festivala Edina Selesković, koja je sa suprugom Zlatkom Berbićem i pokrenula ovaj sjajni tuzlanski skup koji slavi snagu žene.

Multitasking bića

Među učesnicama festivala bila je i poznata hrvatska glumica Mia Begović, koja je tuzlanskoj publici izvela svoju poznatu monodramu Sve što sam prešutjela. “Fascinirana sam ovim događajem. Žene imaju prava, ali kroz ovakve prilike uistinu možemo više ukazati na potrebe osvještavanja toga da smo jednako vrijedne i da možemo zajedno napraviti mnogo toga dobrog svima u životu.” Na jednom od panela, predstavnice Sparkasse Bank BiH, Selma Teskeredžić i Emina Plivčić, govorile su o finansijskom, dominantno muškom sektoru.  “Živimo u sredini gdje postoje predrasude, to je dio historijskog i kulturološkog naslijeđa”, rekla je Selma Teskeredžić. “Moje mišljenje je da žena treba da koristi osobine koje joj stoje u genetskom kodu, prirodno svojstvene vještine: inteligenciju ili medijacijske vještine, komunikaciju. Mi smo multitasking bića. Ako neka žena želi biti drvosječa, ako je to čini sretnom, zašto ne?” 

Jedan je panel bio posebno emotivan. Naime, govoreći na temu “Dame biraju”, Alma Kratovac, direktorica Diners Cluba u BiH, u dirljivoj je ispovijesti podijelila svoje životne izazove: bolest, put izlječenja, te rođenje djeteta koje joj je donijelo sretan završetak. “Prije mi nije bilo jasno zašto radim, danas znam da radim za svoje dijete. Nemam slobodnog vremena, nemam vremena za serije, ali znam svrhu zbog koje radim. Uživam u svakom slobodnom trenutku kojeg provedem sa mojim Mustafom i uživam u svakom trenutku u kojem radim, jer znam da to radim zbog njega.”

Inspirativne priče

U Tuzli je bila i nekadašnja ministrica obrazovanja u švedskoj vladi Aida Hadžialić, danas uspješna poduzetnica, koja je svoja iskustva iz Skandinavije rado podijelila sa gošćama Festivala, ponudivši svakome ko to želi svoje znanje i iskustvo. Bila je tu i Sarajka Sanja Lopar, uspješna poslovna žena koja živi u Ženevi, gdje je razvila poseban brend kubanskih cigara, kao i Maša Čampara Fejzić, osnivačica E-media Patch digitalne agencije u BiH koja pruža sveobuhvatne usluge medijskog planiranja, upravljanja kampanjama i najaktuelnija konsultantska rješenja za Online Publishere u Americi. Mogli bismo nabrajati unedogled sve sjajne žene koje su se okupile u Tuzli... Reći ćemo samo kako festival već pokazuje snagu da efikasno poveže i podrži sve uspješne priče Bosne i Hercegovine i regije, te ciljano motiviše mlade žene na realizaciju ličnih ideja. I kako na kraju reče Azra Husarić, jedna od organizatorica: “Završili smo drugi Festival savremene žene, sklopili nova prijateljstva, partnerstva, napravili novu mrežu žena, a ojačali postojeću. Kroz sav rad i pripreme, vrištali smo jedni na druge, tjerali se da radimo više i bolje, bacali se u vatru i lomili led, ali svaku noć završavali zajedno, zagrljeni i ponosni, jer smo porodica, a ne firma.”