Pretplati se

EMRA HAMIDOVIĆ

Kad vidim da su životinje sretne, sretna sam i ja

Sarajka Emra Hamidović (20), studentica druge godine Veterinarskog fakulteta, svoj dom dijeli s jednom preslatkom ženkom hrčka. Životinje voli od malih nogu, a danas uživa glas njihovog spasitelja zahvaljujući radu u Veterinarskoj stanici tokom ljetnog raspusta.

Kad vidim da su životinje sretne, sretna sam i ja

“U vrijeme pauze, idemo na teren i pomažemo životinjama. To su one koje ne mogu ostati u stanici, recimo, ptice, ali i druge kao što su mačke i psi. Ta bića ne mogu brinuti sama o sebi, nego im mi moramo pomoći”, kaže Emra. Osim pasa i mačaka, imala je dvije kornjače, djetlića, zeca, a ovog ljeta spasila je tri mačeta. “Moji roditelji su se u početku protivili studiju veterine koji sam izabrala, ali to je jedini poziv koji mene ispunjava. Sada me podržavaju, pripaze i mog hrčka kad nisam kod kuće. Nikada nisam kupila životinju: ili sam je dobila ili sam je udomila. A kad vidim da su životinje sretne, sretna sam i ja. Da živim sama, imala bih zoološki vrt.” 

Svoju sadašnju ljubimicu, koju je nazvala Mastvera, Emra drži u kavezu, a to hrčkovo stanište posuto je pilotom i higijenski ga održava jednom sedmično. “Hrčak je noćna životinja i sa njim ne možete spavati u istoj prostoriji, jer postaje vrlo aktivan i bučan. Čim se svjetlo ugasi, on izađe iz kaveza, ja mu ostavim otvorena vrata, šeta okolo kad je gladan ili žedan.” Hrčak ima gušće i mekše krzno, umiljat je, malen je, i bez tuđe pažnje može izdržati tri dana. Nažalost, kratko živi, najviše dvije i po godine. Kad je u hladnom, spava zimski san poput mede. U principu, pari se svaka tri mjeseca, a Erma je one koji su se lani okotili poklonila fakultetu i prijateljima. Kaže nam da se raduje ljetu kada će zajedno šetati ona i njena Mastvera. “Kad šetamo, držim ga na dlanu, pa ljudima to bude zanimljivo i smiješno”, kaže Erma i otkriva da su, ustvari, njene omiljene životinje – insekti. “Skupljam ih, pravim insektarij. Razne bube držim u staklenoj plitkoj vitrini. Imam puno časopisa. Odmalena istražujem sve o insektima i pišem o njima.”