Pretplati se
Predodređen za Uspjeh

TONI GOJANOVIĆ

Predodređen za Uspjeh

Nakon višegodišnjeg odsustva s ovih prostora, na male ekrane vraća se zvijezda filma Karaula, hrvatski glumac Toni Gojanović, i to kao jedan od glavnih likova u HBO-ovoj seriji Uspjeh, u režiji Danisa Tanovića, koja se počinje emitovati 26. decembra...

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimila Zehra Alibašić

Prošlo je dvanaest godina od snimanja filma Karaula Rajka Grlića u kojem je jednu od glavnih uloga imao mladi hrvatski glumac Toni Gojanović (36). U kadru se tad našao s glumačkim veličinama Emirom Hadžihafizbegovićem, Bogdanom Diklićem i Sergejem Trifunovićem. Debitantskim nastupom na filmu, tada student treće godine glume oduševio je kako likom simpatičnog mladog doktora Siniše tako i izgledom koji je pobrao simpatije ženskog dijela publike. Poznati hrvatski filmski kritičar i kolumnista Jurica Pavičić tad je zapisao kako Toni “s ekrana zrači nekom dječjom nevinošću koja podsjeća na jako mladog Borisa Dvornika, iz vremena Devetog kruga i Martina u oblacima”.

Za talentovanog Šibenčanina potom nismo dugo čuli. Vratio se poslije Karaule na Akademiju dramskih umjetnosti, kako bi okončao studij. “Iako su mi mnogi govorili da trebam iskoristiti svojih pet minuta, znao sam da želim diplomirati, i da, ako tad ne diplomiram – vjerovatno neću nikad. To je za mene osobno bilo bitno. Tako sam se vratio, diplomirao, radio u kazalištu... Nakon toga sam napravio malu pauzu koja je potrajala”, kaže Toni, s kojim smo se sreli u Sarajevu.

U poslu sa solarnim pločama

Priča nam kako je nakon studija glume upisao menadžment na Ekonomskom fakultetu, bavio se drugim stvarima, čak otvorio firmu za uvoz solarnih ploča. “Htio sam se na jedan period maknuti iz svijeta glume i raditi nešto drugo. Nisam se htio odmah fokusirati na isključivo jednu stvar, već širiti svoje vidike, pa sam dosta putovao.”

Prije šest godina Toni je odselio u Stuttgart te počeo raditi u teatrima u nekoliko gradova. Njemački mu je, kaže, drugi maternji jezik jer je dio djetinjstva proveo u toj zemlji i tamo išao u školu. “Tako sam se, preko Njemačke, opet vratio glumi.” Iako godinama nije djelovao u domovini, 2013. prihvatio je manju ulogu u trileru Darija Pleića Nije sve u lovi. Početkom ove godine svjetlo dana ugledao je i kratki ukrajinski kriminalistički film Jewerly Junky u kojem je igrao glavnu ulogu.

A onda je Tonija nazvao Nebojša Taraba, producent hrvatske serije Novine, i pozvao ga na kasting za novu seriju Uspjeh. Toni je tad boravio u Zagrebu, prihvatio je Tarabin poziv i dobio ulogu – jednu od četiri glavne. Uspjeh, čija je prva sezona snimljena u Zagrebu, prva je HBO serija iz Adria regije, a najavljena je kao “gorka oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba”. Scenarij potpisuje autor mlađe generacije Marjan Alčevski, režija je povjerena našem oskarovcu Danisu Tanoviću, a emitovanje serije počinje 26. decembra na kanalima HBO i HBO GO. Okosnicu priče čine potpuni neznanci koje poveže nesretan slijed događaja nakon što pokušaju pomoći žrtvi nasilja. Uz Tonija glume i Marija Škaričić, Uliks Fehmiu, Iva Mihalić, Tara Thaller, Goran Bogdan, Goran Navojec, Ivana Roščić, Leon Lučev, Borut Veselko i Jasna Žalica.

Toni Gojanović je nešto više od godinu dana član agencije Zona, čija je vlasnica Anila Gajević. “Anila i ja smo se upoznali u Berlinu prije nekoliko godina i tako je sve krenulo. Iznimno mi je drago što me ona zastupa kao agentica i generalno što je otvorila agenciju, obavlja odličan posao i privilegija mi je biti dio te priče.”

Izdvaja jednu ulogu koja mu je, u glumačkom opusu, za sada najbolja i koja mu, kaže, najviše znači. To je uloga u njemačkoj predstavi Dnevnik jednog luđaka. “Nakon tog iskustva sam postao bolji glumac. S redateljem sam radio jedan na jedan i to me je nevjerovatno obogatilo – sam taj pothvat, biti sam na sceni i držati energiju od početka do kraja. Pritom je predstava bila jako zahtjevna, i fizički i psihički. Reakcije publike su bile sjajne.”

Od početka angažmana u Njemačkoj Toni se hvatao u koštac s puno izazova na sceni, od klasika do modernih komada, a to što ima južnoslavensko porijeklo nije mu diktiralo koje će uloge dobijati.

Kad nije u Njemačkoj, Toni je u Zagrebu ili kod svojih u Šibeniku. Tamo mu je, s osmijehom veli, baza. “Ugrabio sam i priliku da tokom ljeta odem na more. Ljetujem u Šibeniku, naravno. Sjednem s prijateljima u auto i pičimo po obali.”