Pretplati se
Sarajevu u pohode

MIŠA MIHAJLO KRAVCEV

Sarajevu u pohode

U Sarajevo stiže poznati beogradski slikar Miša Mihajlo Kravcev, koji će se 26. oktobra u restoranu Četiri sobe gospođe Safije predstaviti izložbom pod nazivom Vreme je lepo...

Napisala Mersiha Drinjaković

Dvadeset šestog oktobra, u restoranu jedinstvenog koncepta Četiri sobe gospođe Safije, poznati beogradski slikar Miša Mihajlo Kravcev (56) predstavit će se izložbom Vreme je lepo, koju sačinjava 14 ulja na platnu, a posjetioci će je moći pogledati sve do Nove godine. Djela Kravceva, rođenog Beograđanina ruskog porijekla, zbog svoje posebnosti i čulnosti izazivaju veliku pažnju publike, a on sam kazao nam je kako s nestrpljenjem čeka susret sa Sarajlijama. “Na mojoj prethodnoj izložbi, održanoj u aprilu u Beogradu, Purpurni Feniks, malo sam pomjerio granice popularnosti slikarstva i svjestan sam da moje slike zaista donose nešto novo. Posebno mi je drago što je moja sljedeća izložba baš u Sarajevu, zato što samo Beograd i Sarajevo imaju poseban duh, i neka mi oproste svi ostali veći gradovi regiona i šire, ali samo u Beogradu i Sarajevu postoje šmekeri”, govori Miša.
Četrnaest djela postavke Vreme je za lepo izabrano je još u maju, govori nam Kravcev, te objašnjava kako je do ideje za sarajevsku izložbu i dogovora sa čelnim ljudima restorana došlo još u aprilu za vrijeme izložbe Purpurni Feniks. “Za to je vezana jedna anegdota. Kad sam ugovorio izložbu, nazvao sam jednu cijenjenu novinarku naše državne televizije i praveći se malo kao da još razmišljam, pitao je šta misli o izložbi u Četiri sobe gospođe Safije, a ona: ‘Da li si prihvatio?! Obavezno da prihvatiš!? Da li si ti normalan, to je najbolji prostor na Balkanu! Da li znaš da tamo dolaze bečki kuhari na edukaciju i da je prostor fantastičan?!’”, prepričava nam kroz smijeh.

Mišizam ili mišaizam

Dosad je Kravcev imao mnoštvo zajedničkih i 24 samostalne izložbe u Srbiji i inostranstvu, a od najznačajnijih izdvaja one u Kulturnom centru Beograda, Domu Vojske Srbije i u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, dok od inostranih ističe izložbu u Stockholmu 1998. u okviru manifestacije “Stockholm, evropska prijestolnica kulture”. U katalogu koji je pratio izložbu Purpurni Feniks, beogradska likovna kritičarka Maja Živanović napisala je: “Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umjetnika, ali su rijetki oni koji kontinuirano i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima... bilo da su u pitanju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi. Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, jeste Miša Mihajlo Kravcev.”
Kravcev često zna reći kako ima samo jednu fazu u slikarstvu, a za koju nije siguran kako je nazvati: “mišizam” ili “mišaizam”. Uvijek se, veli, trudio da mu djela budu osobena i ne liče ni na čija druga. Osim kao slikar sa velikim brojem izložbi i priznanja, publici je poznat i kao spisatelj. Autor je novele Proleće jednog lava, romana Anđeo slučajnosti te Sage o Zvezdi – “romansirane biografije Crvene zvezde i svih nas pomalo”. A priča nam i kako nije nepoznat sarajevskoj likovnoj publici. “Puno mojih slika je odranije u raznim kolekcijama u Sarajevu, i po vijestima koje mi stižu, očekuje se i tu, najblaže rečeno, veliko interesovanje, pa se radujem svim susretima.”n