Pretplati se

ALAN IBROVIĆ

Ozzy me je naučio da uživam u jednostavnim stvarima

Jednog hladnog januarskog jutra Sarajlija Alan Ibrović (30) je s prijateljem pronašao štene haskija ispod automobila. Štene je tad imalo oko tri mjeseca, te se zbog povrede na nozi plašilo kontakta s ljudima...

Ozzy me je naučio da uživam u jednostavnim stvarima

Ipak, uspjeli su pridobiti njegovo povjerenje i povesti Alanovoj kući, gdje su mu pružili potrebnu njegu i aktivno počeli tražiti novi dom. “Vlasnika smo tražili nekih desetak dana, a kako ga nismo našli, odlučio sam ga udomiti. I eto, pet godina smo skupa”, priča Alan, diplomirani profesor sporta koji se bavi poslom komercijaliste. “Ozzy nije moj prvi ljubimac. Prije njega su sa mnom bili Dona i Bendži. Dona, mali crno-bijeli mješanac kojeg je mama kupila u ratu za 10 KM i Bendži, žuti pitbull kojeg smo dobili. Uprkos ratnom vremenu i izbjeglištvu u Mostaru nekako smo se snalazili da prehranimo i njih i sebe. I mogu reći da moje djetinstvo ne bi bilo isto bez njih.”

Alan kaže da mu nije bilo teško udomiti Ozzya, s obzirom da je veći dio života proveo družeći se s psima. Ističe da je za njega nemoguća misija proći pored psa a ne pomaziti ga, te da posebno voli ulične mješance – pujde. Njegovi ljubimci su ga naučili skromnosti, a kaže kako bi volio da je ranije počeo s njima obilaziti prirodu i planine, jer sa Ozzyem to sada često praktikuje. “Tada nismo u gradskoj gužvi te ga bez brige mogu pustiti da trči jer znam da mu se ništa neće desiti”, kaže, te dodaje: “Mislim da sam kroz ljubimce počeo više cijeniti i uživati u jednostavnim stvarima. Ne treba im ništa osim pažnje i ljubavi, kao i nama”.

Ozzyju u Alanovom domu društvo trenutno pravi maca Milica, a na naše pitanje da li planira udomiti još ljubimaca – Alan kaže da bi volio imati još jednog psa, ali i da nije isključena ni opcija udomaljavanja nekog gmizavca.