Nedavno objavljeno

NOVA KOLEKCIJA AIDE KORMAN: Ponovo rođena

Predstavljamo kolekciju torbi dizajnerice Aide Korman te njezin modni koncept nazvan ReBorn kojim promovira kulturu ulične umjetnosti i graffiti scenu Sarajeva

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević

Odavno znamo da odijelo ne čini čovjeka, ali dizajnerica Aida Korman remodelira tu staru poslovicu smatrajući kako postoji “samo jedna prilika da ostavite prvi utisak, te stoga neka vaša odjeća govori o vama“. Impresionirani smo Aidinim modnim konceptom ReBorn u okviru kojeg je lansirala kolekciju unisex torbica, inspiriranih, kao i cijeli koncept, posebnom vrstom ptica.
“Za koncept ReBorn inspirisao me je rad mog sestrića Arijana Stanišića, koji je djelovao pod imenom Grue, a koji više nije sa nama, ali je ostavio upečatljiv trag iza sebe. Njegov tag kao umjetnika grafita je bio Grue, što na francuskom znači ždral. Simbolika ptice i Arijanovi crteži i grafiti podstakli su me da napravim koncept ReBorn, u prevodu sa engleskog: ponovo rođen”, kaže nam Aida.

Ptica u njezinom modnom izričaju je simbol nebeskog, spoj zemlje i neba, predstavlja ponovno rođenje. “Ona je i Božji glasnik, simbol vječnosti i ponekad metafora za ljudsku dušu, a prema nekim kulturama, iz jajeta ptice nastao je kosmos. Za Grke i Rimljane ždral je bio simbol svjetlosti, a u kineskoj mitologiji nebeska ptica. Ptica koju ja koristim za ReBorn predstavlja stilizaciju pauna koju sam pronašla kod nas na peškirima u vidu veza. Ali ono što je zanimljivo jeste da se isti motiv može pronaći i u Indiji.”
Za ovaj editorijal, Aida je angažirala studenticu stomatologije Alu Elyas, Sarajku po rođenju čiji su roditelji Sudanci. Kaže kako za svoje kreacije rado bira modele iz cijelog svijeta jer su njezine modne priče bile one u kojima su se mogle identifikovati žene iz bilo kog kutka planete. “Volim multietničnost i želim da me predstavljaju modeli svih rasa i nacija. Osim što je posebne ljepote, Ala Elyas je i pod hidžabom. Moja moda je namijenjena svima, a poruka ovog photoshootinga jeste da i djevojke koje nose hidžab mogu biti moderne i odijevati se cool a da pritom ne krše postulate vjere.”
Aida kaže kako bi voljela vidjeti više naših djevojaka koje uz hidžab nose dukserice, široke hlače ili suknje, kao što je to slučaj, naprimjer, u Londonu, gdje su pokrivene djevojke prigrlile uličnu modu. Ala u našem editorijalu nosi dukserice i helanke ReBorn u kombinaciji sa suknjom iz Aidine prijašnje kolekcije. “Styling je spoj ulične i visoke mode”, pojašnjava Aida.
Na kraju dodaje kako je svoju zadnju reviju imala u Budimpešti prije nego što je svijetom zavladala pandemija. “Korona je blokirala modni biznis svuda u svijetu. Organizovala sam neke revije u međuvremenu, ali ne i svoju. Vjerujem da ću iduće godine napraviti i izložbu i modnu reviju.”

Gracija 439, novembar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img