Pretplati se
Bosansko-iranski nakit koji osvaja svijet

ENA MULAVDIĆ I EBRAHIM MOHAMMADIAN

Bosansko-iranski nakit koji osvaja svijet

Bosanskohercegovačka produkt dizajnerica Ena Mulavdić i iranski slikar i kipar Ebrahim Mohammadian stoje iz brenda luksuznog umjetničkog nakita Jewellery EM, o kojem su pisali britanski Vogue i Vanity Fair

Napisala: Mersiha Drinjaković

Ena Mulavdić, produkt dizajnerica i magistrica industrijskog dizajna iz Sarajeva, i Ebrahim Mohammadian, slikar i kipar iz Irana, upoznali su se u Istanbulu i upravo tamo se, prije godinu i po, rodila ideja da udruže snage na polju umjetnosti i dizajna. Iz različitosti svojih kultura crpili su ono najbolje i tako je nastao Jewellery EM, brend luksuznog, umjetnički profilisanog nosivog i skulpturalnog nakita. “Naša glavna odlika je unikatno, u potpunosti ručno rađeno prstenje, tehnički i umjetnički veoma zahtjevne izrade. Tehnike poput negativne intarzije u kamenu, što podrazumijeva intarziju skulptura sa ‘negativne’ strane poludragog ili dragog kamena, minijatura veličine zrna riže, naslikanih uljanim bojama ili slikanje također s ‘negativne’ strane kamena, izuzetno su zahtjevne i rijetko viđene tehnike, karakteristične za kraljevske kolekcije”, objašnjava Ena.

Nakit brenda Jewellery EM nastaje dugotrajnim i posvećenim procesom, koji često traje po nekoliko sedmica. Osim prstenja, dosad su dizajnirali i sunčane naočale, te jedan sat, koristeći već pomenute tehnike. Sat su predstavili uglednoj švicarskoj urarskoj kompaniji Patek Philippe, a za njega su dobili i nagradu organizacije Society of North American Goldsmiths (SNAG) i bili predstavljeni na njihovoj godišnoj izložbi u Americi.

Iako mlad, brend Jewellery EM izazvao je pažnju mnogih svjetskih časopisa, među njima i britanskih izdanja Voguea i Vanity Faira, a također i galerija, te je trenutno prsten ‘Entezar’ izložen naš u galeriji Mobilia u gradu Cambridgeu u Massachusettsu.

Usto, njihov nakit su odabrali kustosi izložbe “Talente 2018”, te će biti predstavljen na Sedmici nakita u Münchenu, a dobili su i poziv baltičkog magazina Baltic Jewellery News da predstave svoj rad na izložbi Amber Trip, posvećenoj dragocjenom baltičkom ćilibaru, u okviru Baltičke sedmice nakita.

Osim unikatnog nakita, Ena i Ebrahim dizajnirali su i kolekciju prstenja koja se može serijski reproducirati (Sift Collection). “Neovisno od tome što se radi o serijskoj proizvodnji, prstenje je unikatno, s obzirom na to da se većinski dio intarzije u plemenitom metalu ili skulptura u kamenu radi u potpunosti ručno i posebno za svaki komad. Naš nakit je moguće naručiti u materijalu po želji kupca, međutim odgovornost za dizajn nakita preuzima Jewellery EM.”

Dodatna djelatnost ovog talentiranog bosansko-iranskog dvojca, namijenjena isključivo narudžbama kupaca, jeste izrađivanje skulptura u kamenu tehnikom negativne intarzije. “U tom smislu, naše mušterije su svjetski najpoznatiji dizajneri nakita poput Sevana Bicakcija i Avedisa Kendira. Zainteresirana stranka u tom slučaju može da odredi vrstu kamena, te željeni dizajn skulpture u kamenu”, govori Ena.

Njihova vizija budućnosti brenda Jewellery EM podrazumijeva izuzetno posvećen rad, te uspostavljanje saradnje s najznačajnijim svjetskim galerijama i kolekcionarima nakita. A za sve zainteresirane: posjetite stranicu www.jewelleryem.com – nećete se pokajati!