Pretplati se

SANELA DIANA JENKINS

Moje životinjsko carstvo

Gošća našeg novogodišnjeg izdanja posebna je ljubiteljica životinja, koja u svom domu ima mačku, tri psa, papigu, paunove, dva majmuna, čak i sovu. I to nije sve!

Moje životinjsko carstvo

Poduzetnica Sanela Diana Jenkins gaji posebnu ljubav prema životinjama. Ona u svom domu u Malibuu ima: tri psa – Beara, Rosie i Pearl, papigu Pašu, paunove, dva malena majmuna, mačku Jordan, a tu je i sova, koju je na poklon dobila od obitelji Kennedy. “Na početku je to bila mala i čupava ptica koja je izrasla u pravi primjerak svoje vrste s ogromnim rasponom krila i najzanimljivijim parom očiju u životinjskom svijetu”, kaže Sanela.

U velikom akvariju koji se nalazi u bašti plivaju ribice, a jedno vrijeme su po dvorištu skakutale i dvije koze. Na ergeli ima dva konja, a na obližnjem imanju kravu, od koje svako jutro dobija svježe mlijeko. “Priznat ćete, malo neobičan ljubimac za Kaliforniju. Mnogi moji prijatelji su bili zbunjeni kada sam nabavila kravu, ali kad su uporedili friško mlijeko iz mog frižidera sa onim što oni piju, shvatili su razliku.” I to nije sve: u dijelu bašte kuće u kojoj živi, a koji zove Bosanski botanički vrt, drži košnice s 80.000 pčela, tako da ima i pravi med. “Jedna trećina ukupne populacije pčela na planeti je nestala, a bez pčela ne može biti ni prirodnog oprašivanja biljnog svijeta. Tako da je to moj mali doprinos i prirodi. A pravi med je neprocjenjiva vrijednost.”  

Sanelina ljubav prema životinjama datira iz ranog djetinjstva, a njezin prvi ljubimac bilo je janje. “Živjeli smo tad u kući i dok su druga djeca željela mace i cuke, moja najslađa životinja bilo je janje. Vršila sam pritisak na roditelje i jednog dana su mi kupili malo janje. Čak sam tražila da bude sa mnom u autu dok idemo u goste kod nekoga ko ima baštu.” I kad ju je život odveo na drugu stranu svijeta, u Ameriku, okružila se kućnim ljubimcima, a njihov broj je stalno varirao: “Kod mene ima dovoljno prostora, tako da svako živi u svom svijetu.” A od svih životinja, najdraža joj je Pearl: iako najmanja, ona je, veli Sanela, i najljuća. “Voli se maziti, ali je i ljubomorna ako se neko približi dok uživa u nečijem krilu. Najveći pas kojeg imam je Bear, koji je, za razliku od malene Pearl, miran, vjerovatno svjestan svoje snage. Majmuni su nemirni, nestašni i zanimljivi. Možete ih gledati cijeli dan i da vam nikad nije dosadno. Sova, opet, stoji u ćošku i posmatra sve sa visine, kao da je na krovu svijeta.”

Uz tako veliki broj kućnih ljubimaca, neminovne su i nepodopštine. Majmunčići, ne veći od dlana, skaču po zavjesama, penju se na neočekivana mjesta, a kako su maleni i nepredvidivi, mogu vam iznenada skočiti na rame ili na glavu. “Anegdota uvijek ima”, kaže Sanela, “a posebno kad dođu gosti. Smiješno je kad majmun iznenadi odraslog čovjeka skačući prema njemu i obori ga na pod! I sova ponekad obori štošta kad raširi krila.” Zanimljivo je gledati kako se životinje zajedno igraju iako se neke od njih u prirodi smatraju neprijateljima. “Majmuna često možete vidjeti da jaše na leđima pomeranca Pearl dok ga ona pokušava skinuti vrteći se ukrug. Ima raznih situacija, a nekad i svađe, pa moramo intervenisati. Slobodno mogu reći da mačka i sova imaju najzanimljivije karaktere. Karakteri životinja su kao i kod ljudi. Kad uđete u njihov svijet, onda vam postane jasnije da i oni imaju emocije, navike, dobre i loše dane.”