Pretplati se

DŽENITA DUMPOR

Tiffany je moja najbolja prijateljica

Tiffany je moja najbolja prijateljica

Dugo je mostarska manekenka Dženita Dumpor tražila psa kojeg će zvati svojim – i prije šest godina našla je ženkicu pomeranca, u uzgajivačnici u Novom Sadu. Štene kojem je tad nadjenula ime Tiffany po rođenju je aristokrata – barem sudeći po papirima.
“Njezini roditelji, dede i bake, pradjedovi i prabake vrsni su šampioni na svjetskim izložbama gdje su osvajali titule. I Tiffany ima vrhunske predispozicije za takmičenjam, samo što ja zaista nemam vremena da je vodim po izložbama. Iako sam sigurna da bi bila među prvima ako ne i pobjednica zbog naše neizmjerne brige oko nje”, govori Dženita. 
Tiffany, koja će u novembru proslaviti šest godina, ime je dobila po čuvenom draguljarskom brendu. “Tiffany je zaista moj najbolji prijatelj – kakvi su i dijamanti za svaku ženu”, s osmijehom dodaje Dženita. Tiffany je, opisuje nam manekenka, poprimila dosta njezinih osobina, pa se Dženitini prijatelji znaju šaliti kako je ovaj preslatki psić – isti kao i njegova vlasnica. “Slažem se s njima!”, vragolasto dodaje Dženita. Tiffany je mirna i pametna, lako uči nove stvari i vrlo je poslušna, a najviše od svega voli da se mazi. “Ponekad je velika ulizica i ne popušta, kad nešto zamisli – to i ostvari, a najčešće joj je cilj – maženje”.
Živahna kujica voli kad Dženiti došu gosti, pa radosno skače uokolo, pokušavajući što duže pažnju zadržati na sebi.“Bakine komšinice dolaze samo da nju pozdrave jer je zaista pas koji vam uvijek može popraviti dan”, kaže Dženita te napominje da Tiffany instinktivno zna kada je njena “gazdarica” tužna, pa krene da se umiljava kako bi odagnala tamne oblake iz njene atmosfere. “I stvarno, sve što me mučilo brzo prođe”.
Ima Tiffany u sebi i ljubomore, a nju najčešće ispoljava kad Dženita priđe drugim psima, a ne voli ni kad predugo boravi bez nje, osim ako je u društvu Dženitinih sestara, koje, kaže nam naša sugovornica, voli ponekad čak i više od nje.  Pohvalit će je kako ne pravi nikakve nepodopštine po kući, Tiffany je naučena da ostaje sama i to joj ne predstavlja nikakav problem. Kako Dženita dosta često putuje Tiffany ostaje sa njenom bakom Amirom i najbolje su drugarice. “Zahvalna sam baki za pomoć, a i znam koliko super se slažu i jako mi je bitno da Tiffany nije sama”.
Svaki svoj trenutak kad je kući, u Mostaru, Dženita se trudi provoditi sa svojom krznenom ljubimicom, vodi je na okupljanja s prijateljima, zajedno idu na more, a ponekad i na zimovanje, a malena maza voli kad se nađe u salonu kod svoje frizerke Ivane. “Nekad zna i po dva sata da stoji na stoliću samo da bi joj Ivana napravila što ljepšu frizuru”. Nije Dženita jedina u porodici Dumpor sa ljubimcem; njezine sestre imaju maltezera Robija, s kojim se Tiffany odlično slaže.