Nedavno objavljeno

Šta smeta vašim prijateljicama

Vaša prijateljica uvijek plaća kafu? Vi kasnite na skoro svaki dogovor? Usta su vam puna samohvale? Nemojte se čuditi ako vas prijateljice počnu izbjegavati u širokom luku

Dobre prijateljice jedna drugoj sve kažu iskreno u lice. Da, naravno, ako žive na nekoj drugoj planeti, a ne zemlji gdje nije baš uvijek dobro reći sve što mislite. Kad bismo stalno govorili šta mislimo, odnosi bi nam bili prilično narušeni. No neke stvari možete uvidjeti i sami te ih korigirati. Jeste li dobra prijateljica? Pokušajte same otkriti.

Nije u redu uvijek kasniti

Da, razumijemo – život je kompliciran, imate milion obaveza, u prometu je strašna gužva i teško vam je stići na vrijeme. Dakako, svojski ćete se potruditi da stignete na posao, ali kafa s prijateljicom nije toliko važna, jer znate da se ona neće naljuti na vas ako kasnite. No ako joj to često radite, šaljete joj zapravo poruku da je ne poštujete te da je sve drugo važnije od nje. Biste li se vi voljeli tako osjećati? Pokažite joj da je volite i ubuduće na druženje s njom krenite 15 minuta ranije.

Imitiranje je iritantno

Sviđa vam se šareni stolnjak vaše prijateljice pa ste i vi sebi nabavili jedan takav. Ona njena ružičasta košulja totalno vas je oborila pa ste i vi sebi kupili jednu. To isto ste učinili i s narukvicom, torbom i jaknom. Imitacija je, kažu, najiskreniji oblik divljenja, ali itekako može biti i iritantna. Ako često kopirate svoju prijateljicu, njoj je to sigurno počelo smetati, ali pristojno šuti. Vrijeme je da otkrijete vlastitu kreativnost i vlastiti stil, a prijateljicu pustite na miru.

Prestanite kritizirati partnera u društvu

Vaša prijateljica možda šuti kad vi na zajedničkim druženjima stalno ušutkujete i kritizirate svog partnera, ali vjerujte da to primjećuje. I da joj nije neugodno te da se ne boji potencijalne svađe, sigurno bi vam rekla da ste prevršili svaku mjeru. Ako vam nešto smeta kod partnera, riješite to nasamo, a ne pred prijateljicom koja nikako nije dužna trpjeti vaše partnerske ispade.

Komunikacija da, ali dosađivanje – ne

Neke stvari prijateljice vam neće reći, ali to ne znači da im ne smetaju. Lijepo je što svoju prijateljicu redovno zovete i što joj javljate svaku važnu stvar u svom životu. Facebook, Twitter, SMS, telefon, e-mail… Da, sve te platforme koristite kao sredstvo komunikacije. No što je previše – previše je! Prijateljica vam je vjerovatno obzirna osoba pa pristojno šuti, ali zaista nema razloga da joj stalno nešto javljate. Nemojte pretjerivati. Pokušajte si samo zamisliti da neko tako stalno dosađuje vama.

Hvalite se dozirano

Da, jako je lijepo što ste napredovali na poslu i dobili veću platu. I da, jako je lijepo što vas dečko za praznike vodi u Pariz. Slobodno se pohvalite prijateljici, ali nemojte pretjerivati. Ona je vrlo vjerovatno barem malo zavidna kao što bi i svako drugi bio na njenom mjestu, uključujući i vas. To je normalna ljudska reakcija. Stoga, ako volite svoju prijateljicu, nemojte joj 20 puta dnevno stavljati so na ranu, jer njen život trenutno nije tako uzbudljiv.

Škrtost je ružna osobina

Pokušajte se sjetiti: kad ste zadnji put platili piće prijateljici? Možda vam trenutno ne ide baš financijski, ali to nije problem vaše prijateljice. Ako ona redovno časti kafom, pecivima i kasnovečernjim pivom, onda budite sigurni da joj je sve to skupa već prekipjelo. Takve stvari jako štete prijateljstvu i vrijeme je da postanete obzirni. Da, prijateljica je tu da vam pomogne, ali ona nije dužna finansirati vaše izlaske i druženja.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img