Stavanger
17.05.2010. u 13:58 sati


Putovanje

Stavanger


Mostarac Adis Begić živi u norveškom mjestu Sandnes, gdje radi kao programer. Iz Mostara je otišao 1993., a diplomirao je u Norveškoj. Za Graciju je napisao tekst o norveškom gradu Stavangeru, izabranom za evropski centar kulture u 2008. godini

Vijeće Evropske unije donijelo je odluku: Stavanger i Liverpool bit će evropski glavni gradovi kulture u 2008. godini. Od 1985. godine, kada je na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri uspostavljena praksa imenovanja Evropskog grada kulture, kasnije preimenovanog u Evropsku kulturnu prijestolnicu s ciljem jačanja evropske integracije, ova titula se dodjeljuje barem jednom evropskom gradu svake godine. Tokom cijele godine, u izabranom gradu se održavaju različite kulturne manifestacije, izložbe i umjetničke priredbe, a grad uživa povećanu inozemnu pozornost i veliki broj posjetilaca.
Stavanger je prvi grad jedne zemlje koja nije u Evropskoj uniji a kome je pripao ovaj laskavi naslov. Odbrojavanje je davno počelo i pripreme su u toku. Čitava regija, s planiranih više od 150 različitih manifestacija tokom iduće godine, izgledat će poput uzavrelog lonca. Vizija Stavengera 2008. izražava se kroz koncept “Otvorena luka”, označavajući kako otvorenost prema svijetu tako i otvorenost stanovnika regije jednih prema drugima. Iako će svi sadržaji biti bazirani na vlastitoj tradiciji i historiji, naći će se mjesta i za uticaje i različite impulse iz čitavog svijeta.
Ceremonija otvaranja predviđena je za 12. januar 2008. Svi gradovi regije pozvani su da uzmu učešća u proslavi kroz svoje specifične predstave. Dan prije, 11. januara, generalna proba bit će održana na raznim lokacijama u regiji. Francuska kompanija CPM, zadužena je za kompletan koncept proslave. Posjeduje veliko međunarodno iskustvo u organiziranju velikih, spektakularnih proslava za široki auditorij.

Grad atraktivan za turiste

Stavanger, luka na Atlantskom oceanu, glavni grad regije Rogaland, s oko 120.000 stanovnika, četvrti je grad po veličini u Norveškoj. Posjeduje šarm i prijatnu atmosferu malih gradova, nudeći u isto vrijeme bogatsvo u kulturnim zbivanjima i ostalim
pogodnostima velikih gradova. Sam centar je malen i intiman, s uskim kaldrmisanim ulicama bez saobraćaja i s otvorenom zelenom pijacom, jednom od rijetkih u Norveškoj. Mali brodovi duž luke nude izobilje morskih plodova. Sigurnost je zagarantirana i vama i vašoj djeci, nema bojazni od bilo kakvih neprijatnosti ili nasilja. S druge strane, možete uživati u svim prednostima velikih gradova: blizina aerodroma, mnoštvo restorana i noćnih klubova, univerzitet, ponuda svih artikala na zavidnom nivou, sportske, čak i međunarodne manifestacije, gostovanja, festivali…
Područje Stavangera ima veoma impresivnu historiju. Dokazi o prisustvu čovjeka sežu do 8.000 godina prije Krista, a sam grad je osnovan 1125. godine, neposredno nakon uspostavljanja Biskupije i početka gradnje katedrale (domkirke), koja se nalazi u samom centru Stavangera. To je najstarija katedrala u Norveškoj. Usto je i jedina koja je sačuvala originalni izgled. Budući da je za gradnju bio zadužen Westminsterski biskup, građena je u anglo-normanskom stilu. Nakon požara 1272. godine, oštećeni oltar je dograđen u gotičkom stilu.
Posebnu draž gradu daje i umjetno jezero Breiavatnet. U proljeće, s cvjetnim stazama i vodoskocima, može vam pružiti ugodan odmor i lijep pogled s jedne od mnogobrojnih klupa uokolo. Ne mogu
a da se ovdje sa žaljenjem ne sjetim ružnih slika s zvaljenim klupama na Vilsonovom šetališu u Sarajevu.
Sari dio Stavangera (Gamle Stavanger), sastavljen od 173 uglavnom bijele kućice od drvene građe koje datiraju iz 18. i 19. stoljeća, nalazi se tik uz centar grada. One su poput živog muzeja: neke još uvijek služe za stanovanje, a neke su pretvorene u
radnjice, ateljee ili galerije. Ta “kolekcija” drvenih struktura u kategoriji historijskog spomenika, koja je dobitnik mnogih nagrada za dobru očuvanost, jedna je od najljepših u sjevernoj Evropi.
Stavanger je i grad muzeja. Eksponati Arheološkog muzeja stari su i do 15.000 godina, s prikazom života iz brončanog doba. Tu su još Muzej štamparstva, Muzej lijepih umjetnosti s preko 1.500 slika iz 18. i 19. stoljeća, Pomorski muzej u samoj luci pored riblje pijace, te čuvena Palata-muzej koja je bila ljetna rezidencija familije Kielland od 1799., divan primjer neoklasicizma. Treba još spomenuti i Emigracijski centar, bolje reći muzej, s nacionalnom arhivom i geneološkim istraživačkim odjelom. Nalazi se na keju odakle su isplovljavali prvi brodovi s emigrantima za Ameriku, početkom 19. stoljeća. Svake godine od 22. do 29. juna organizira se Festival emigracije. Još jedna atrakcija je i rekonstruirana farma iz brončanog doba s tri drvene kuće s krovovima od treseta i kore drveća. U proljeće se na farmi mogu vidjeti tek ojanjeni janjci.

Festivali i proslave

Stavanger uživa blagu klimu sa zimskim temperaturama, rijetko ispod 0°C. To ima da zahvali golfskoj struji koja prolazi duž zapadne obale Norveške. Često duva vjetar i pada kiša. Zbog tmurnog vremena i stalne potrebe za svjetlošću, stanovnici rijetko prekrivaju prozore svojih kuća zavjesama. A ljeti, kad je sunce i u 22 sata  još uvijek na horizontu, ulice Stavangera postaju dnevne sobe bez krovova: pune su ljudi u laganoj šetnji, kao da imaju sve vrijme svijeta pred sobom. Muzičari su na svakom koraku, a otvoreni restorani su krcati. Organiziraju se razni festivali i sedmice, poput Velikog norveškog festivala humora, Festivala jazza u maju, Religijskog festivala, Međunarodnog festivala kamerne muzike, Književnog festivala, Sedmice bijelog luka(!) i sl.
Svake godine krajem juna Stavanger je domaćin Svjetskog turnira u odbojci na pijesku. Neposredno pred turnir u luku uplovljava brod s tonama pijeska kojim se pokriva luka u debljini od pola metra, a prostor će biti podijeljen na deset igrališta. Tom prilikom u gradu boravi i do 200.000 gostiju iz čitavog svijeta.

Sjedište najveće naftne kompanije

Otkrićem nafte i gasa u Sjevernom moru 1969. godine, Norveška
je doživjela ekonomski bum koji ju je svrstao među najbogatije zemlje, s visokim standardom i socijalnom zaštitom. Nakon mnogo polemika, Stavanger je izabran za sjedište Statoila, državne naftne kompanije, čime je čitava regija dobila epitet jedne od najdinamičnijih i najrazvijenijih. Statoil ima svoja predstavništva u 34 zemlje svijeta. Zapošljava oko 26.000 osoba, a prošle godine je ostvario čisti prihod od 40 biliona NOK! Norveška je inače treća u svijetu po izvozu neprečišćenih naftnih derivata, kao i jedna od glavnih snabdjevača evropskog tržišta prirodnim gasom.
Po dolasku u Norvešku, 1993. godine, dobro sam zapamtio naslov jedne emisije na nekom inostranom kanalu: “Norveška, sinonim za ljepotu”. U to sam se uvjerio nebrojeno puta. Ono što je najveća atrakcija u regiji jeste čuvena Pulpit Rock. To je vertikalna stijena visine 604 metra u dubokom Lyse fjordu. Zbog spektakularnog pogleda koji nudi sa svog vrha, postala je nezaobilazna meta mnogobrojnih turista. 

(Gracija 68, novembar 2007.)
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Moja Indija Darko Rundek
Moja Indija
Zis iz vanderfol!! Val Thorens
Zis iz vanderfol!!
Putovanje u Haydom U podnožju Kilimandžara
Putovanje u Haydom
Stockholm Reportaža
Stockholm