Prvi put kod ginekologa
30.04.2010. u 10:50 sati


Mladi i zdravlje

Prvi put kod ginekologa


Kada djevojčica u razvoju pedijatra treba zamijeniti ginekologom?

Svaki ljekar specijalist ima svoje područje djelovanja. Pedijatar je ljekar za djecu. Ginekolog brine o zdravlju žene, ali će kod djevojčice koja raste prepoznati prve znakove koji će je uskoro činiti ženom i moći će učestvovati u njenom pravilnom psihofizičkom razvoju. Pubertet je veoma važan period života, te mlade djevojke tokom njega moraju osjetiti podršku odraslih osoba – roditelja i ljekara kojima će moći potpuno vjerovati. Tako će spokojnije odrastati i razviti osjećaj odgovornosti prema vlastitom zdravlju.

Kada pedijatra zamijeniti ginekologom? Prvi znakovi puberteta su uglavnom fizički (nagli rast cijelog tijela, pojava dlačica, rast grudi, bubuljice), a najsigurnija potvrda je prva menstruacija. Mamama najvjerovatnije ne pada na pamet da razgovaraju s ginekologom o svojim kćerkama. Pedijatar je taj koji treba skrenuti pažnju roditeljima i maloj pacijentici da će ostati nadležan za zdravlje uopće, ali da je potrebno posjetiti i ginekologa. Kako današnje djevojčice rastu i razvijaju se mnogo brže nego njihove mame, tako se i prva menstruacija javlja oko 11 godine. A pubertet počinje još ranije.
Savjet za djevojčice: ne ustručavaj se, razgovaraj s osobom kojoj vjeruješ i dogovorite zajednički odlazak kod ginekologa. Odrastanje znači i prihvatanje odgovornosti za vlastito zdravlje.

Šta znači termin – pubertet? Pubertet je hormonska uzburkanost koja se javlja od 18 do 24 mjeseca prije prve menstruacije. Radi se o osjetljivoj fazi, punoj fizičkih i psihičkih promjena. U centralnom nervnom sistemu počinju djelovati mehanizmi koji omogućavaju postepen razvoj organizma, sve do potpune zrelosti reproduktivnih organa.  

Kakve promjene donosi pubertet?
Nekim djevojčicama se može desiti da “preko noći” postanu drugačije. Osjećat će se nesigurno, često će se ogledati i pomno pratiti svaku fizičku promjenu. Prekomjerna dlakavost ili nesimetričnost grudi (nejednaka veličina) su prolazne i ne radi se ni o čemu zabrinjavajućem. Pojačan apetit ili njegov nedostatak su, također, normalne pojave. Najbolje je porazgovarati s bliskom osobom, zajednički potražiti savjet ljekara i odagnati svaku sumnju ili strah od promjene. Pored fizičkih promjena, primjećuje se i drugačije ponašanje, što je veoma izraženo upravo kod djevojčica. One su u pubertetu posebno osjetljive, traže pažnju, razumijevanje i postaju pomalo egocentrične. Bit će tvrdoglave, svojeglave, ponekad nervozne i grube.
Savjet za djevojčice: Uglavnom, raspoloženje će ti se često mijenjati, što je sasvim normalno (to ne znači da se možeš i trebaš pravdati pubertetom i uvijek biti gruba prema najbližim). Radi se o procesu odrastanja i treba naučiti kako se zrelo ponašati, pokušati olakšati roditeljima i u nekim sutuacijama probati se staviti u njihovu kožu (kad želiš napraviti piercing, obojiti kosu u ljubičasto ili ostati vani do ponoći). Što prije naučiš da se nosiš s takozvanim – pubertetskim mušicama, bit će ti mnogo lakše.

Zakašnjeli pubertet U nekim slučajevima pubertet se javlja mnogo ranije (oko sedme ili osme godine), a nekada i poslije 14. godine. Rijetko se dešava da kod djevojčica od 12-13 godina još nisu počele rasti grudi i nema pojave dlačica. Mnogo je češća pojava nekompletnog oblika puberteta, kada se tijelo razvilo i poprimilo sve oblike ženstvenosti, a izostala je pojava menstruacije. Najčešći uzroci su neuravnotežena ishrana, nekontrolirano ili pretjerano bavljenje sportskim aktivnostima, kao i pretjerano stresan način života. U tim slučajevima potrebno je potražiti savjet ginekologa koji će pomoći u pronalaženju pravog uzroka, jer nemati menstruaciju s 15 godina je veliki stres za djevojčice.

Važno!
Ako osjećate neobjašnjiv i pretjeran strah od prvog seksualnog odnosa i ako niste upućene u kontracepciju, potražite savjet ginekologa. Odlazak ginekologu nije isto što i razgovor s majkom, starijom sestrom ili prijateljicom. U pitanju je briga za vlastito zdravlje koja vam treba postati navika i koju ćete upražnjavati jednom godišnje.  

Povezani tekstovi