Kako smršati nakon poroda?
09.04.2013. u 12:36 sati


Zdravlje

Kako smršati nakon poroda?


Sirove namirnice, voće i povrće u neograničenim količinama, malo šećera i ništa slatkiša – pomoći će da bez posljedica izgubite višak kilograma

Tokom trudnoće ste se udebljali više nego što je trebalo? Nemojte dramatizirati, u mjesecima nakon poroda moguće je regulirati težinu ukoliko se uravnoteženo hranite. Ne smijete odmah nakon rođenja djeteta biti na strogoj dijeti jer je vaš organizam još uvijek u izuzetno osjetljivom stanju. Prije nego počnete razmišljati o vlastitoj liniji treba prevazići eventualno depresivno stanje koje se često ispoljava u tom periodu i sačekati da prestanete s dojenjem.

Tek nakon završetka dojenja možete početi s dijetom koja će vam omogućiti da u roku od nekoliko sedmica ponovo budete u formi i da je održite, pod uslovom da se pridržavate sljedećih pravila: smanjite unos tjestenine i riže (odaberite integralne), pojedite jednu kašiku mekinja dnevno , stavljajte manje šećera u napitke i potpuno izbacite slatkiše , nemojte piti više od jedne čaše vina dnevno , izbacite masnoće životinjskog porijekla i prženu hranu , jedite bijelo meso, nemasnu ribu, što više sirovih namirnica i jedite tri obroka dnevno.

Ali, ako dojite…

Tokom dojenja ne možete biti na dijeti za mršavljenje. Naprotiv, mama koja doji dijete mora dnevno unositi 500 kalorija više nego inače. Ali, nemojte brinuti: dojenje zahtijeva potrošnju od 700 kalorija, a preostalih 200 “skidate” direktno iz masnoće nakupljene na određenim dijelovima tijela. Tokom dojenja se, ustvari, polako vraćate u liniju, skoro i ne primjećujući. Morate se hraniti veoma uravnoteženo, jesti kompletne obroke. Podsjetite se, važno je jesti: ribu – da bi mlijeko dobilo supstance korisne za rast djeteta ; zeleno povrće, jetricu, pšenične klice i pivski kvasac – bogati su željezom i folnom kiselinom, veoma značajnim tokom zadnja tri mjeseca trudnoće i dva nakon poroda kada nedostaju organizmu; povrće, voće, mlijeko i maslinovo ulje – bogati su vitaminima, mineralima i kalcijem.

Povezani tekstovi