spot_img

Nedavno objavljeno

Mlijeko za baršunastu i njegovanu kožu

Napitak neospornih kvaliteta kada je zdravlje u pitanju, mlijeko je također značajan saradnik ljepote i može se koristiti za različite estetske tretmane, od klasičnih mirisnih kupki do hranjivih maski

Kad kažete da je mlijeko zdravo to zvuči kao stara i dosadna fraza. Ali, možda svi i ne znaju kako koristiti ovu dragocjenu namirnicu kako bi dobili istinskog saveznika ljepote. Mlijeko kao svakodnevna namirnica je rastvor vode i masnoće koji sadrži veliki broj dragocjenih sastojaka: šećere, proteine, azotne neproteinske supstance, minerale, vitamine i brojne enzime. Posljedica redovnog konzumiranja mlijeka je blagotvorno dejstvo na organizam: učestvuje u reguliranju razvoja mišića, pospješuje proces koagulacije krvi, učestvuje u razvoju kostiju i zuba i snabdijeva ga energijom potrebnom za bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima. Jedan litar punomasnog svježeg mlijeka u prosjeku sadrži: 35 grama proteina, 37 grama masnoće, 45 grama šećera i 10 grama minerala. U djelomično obranom mlijeku količina masnoće je od 1,5 do 1,8 grama po decilitru, dok u obranom mlijeku skoro da je i nema, prema pravilu ga treba imati ispod 0,3 posto.

Mlijeko kao kozmetički proizvod

Znamo da je mlijeko oduvijek na glasu kao izvrsna pomoć u borbi protiv suhe i dehidrirane kože. Stari Rimljani su se kupali u mlijeku magarice, poznatom po tome što kožu čini mekanom i baršunastom, a Kleopatra je najviše voljela kupanje u kozjem mlijeku pomiješanom s medom. Danas se u centrima ljepote preporučuju kupke u mlijeku, a za osjetljivu kožu najviše se koristi upravo kozje, zbog dvostruko više A i B vitamina, te kalcija i proteina koje sadrži. Kod kuće je, naravno, prilično problematično često upražnjavati kupanje u mlijeku. Eventualno se u vodu za kupanje može dodati određena količina mlijeka.

Kraljevski tretmani

Kako koristiti mlijeko kao kozmetičko sredstvo u vlastitom domu?
Za kupku od mlijeka i ružinih latica potrebno vam je dva litra mlijeka, pet kapi esencijalnog ružinog ulja, jedna svježa ruža i mirisne svijeće. Dok se kada puni vodom uspite ulje, kako bi se voda i ulje što bolje pomiješali. Upalite svijeće i postavite ih na rub kade (pazite, naravno, da u blizini ne bude predmeta koji bi se mogli zapaliti). Svjetlo treba biti ugašeno, a temperatura vode takva da se možete potpuno opustiti. Finalna radnja, kada je u pitanju atmosfera, je odabir opuštajuće muzike prema vlastitom ukusu. Kada je kada skoro puna, uspite mlijeko i promiješajte, a na kraju dodajte ružine latice, otkidajući jednu po jednu. Prije nego uronite u vodu, ne zaboravite na mali jastuk ili urolan ručnik koji ćete postaviti ispod glave i izbjeći ukočenost vrata.
Za kupku od meda i mlijeka potrebna vam je šolja meda (najbolje ne pregustog), pola šolje mlijeka u prahu, pola šolje maslinovog ulja, jedna kašičica omiljenog esencijalnog ulja. Pomiješati sve sastojke, usuti ih u kadu napunjenu toplom vodom i promiješati. Također možete upaliti svijeće i pustiti omiljenu muziku kako biste pojačali relaksirajući efekt.
Hidratacija i sjaj kože bit će izraženiji ako tokom kupanja masirate tijelo prirodnom spužvom. Poslije laganog tuširanja, možete na tijelo nanijeti hidratantnu kremu, u prvom slučaju od ruže, u drugom od meda. Čak i bez nanošenja kreme, rezultat će biti hidratizirana, meka i baršunasta koža.

Maska od mlijeka i gline za sve tipove kože

Trebaju vam tri kašike gline u prahu, tri kašike mlijeka i kašika meda. Dobro miješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu i kremastu smjesu. Na pažljivo očišćeno lice nanijeti masku, te poslije 20 minuta isprati prvo mlijekom, a zatim mlakom vodom. Ukoliko imate osjetljivu kožu, masku prvo isprobajte na unutrašnjoj strani ruke.

Latest Posts

Raport

spot_img