Nedavno objavljeno

Sleep training

Problemi sa spavanjem? Na Univerzitetu u Glasgowu podučavaju kako pobijediti nesanicu posmatrajući studente koji spavaju

Modafinil, pilula protiv spavanja, već je jedan od najprodavanijih online lijekova u anglosaksonskim zemljama, ali i znak više koji potvrđuje da spavanje postaje proces za koji se više ne može reći da je potpuno prirodan. Vjerovatno je zbog toga na Univerzitetu u Glasgowu profesor Colin Espie, odgovoran za Sleep Research Group na Odsjeku medicinske psihologije, u akademske programe uvrstio seriju noćnih predavanja da bi svoje studente naučio kako da se dobro odmaraju.

Bez mobitela i iPoda

Skoro 10 posto odrasle populacije loše spava, a 25 posto pati od prave nesanice. Mogućnosti da postanete loš spavač nastaju u najranijem dobu, što je dobar motiv za organiziranje kurseva protiv smetnji sna uz pomoć terapija koje apsolutno isključuju upotrebu farmaceutika. Obavezno je dvomjesečno prisustvovanje kursu, dvaput sedmično, sa studijskim sesijama od po 16 sati. Studenti, organizirani u grupe od 10 članova, stižu navečer, donoseći pidžame i kućne papuče, nakon laganog večernjeg obroka (zna se da je nesvarena hrana neprijatelj sna). Kako izgleda jedan od “časova”?
U razred se ulazi u 19:50. Kamere su postavljene u stilu Velikog brata, blizu svake nalazi se kontrolna kabina s ljekarima, s aparaturom za posmatranje spavača koji registriraju cerebralnu aktivnost, pokrete, vrijeme spavanja i budnog stanja. Nije lako zaspati znajući kako vas posmatraju i bez mogućnosti gledanja dosadnog, uspavljujućeg TV programa. Sobe su, zatim, bez prozora, temperatura konstantna, od 18 do 21 stepen (optimalna za opuštanje), bez ikakvih dodataka i komfora, tipa: časopisi, novine, hrana. Bez mobilnih telefona i ikakve priče, ni iPod ne dolazi u obzir.
Ko loše spava nastoji raditi mnoštvo drugih stvari u postelji, što je velika pogreška. Ovdje, međutim, vladaju potpuna praznina i bjelina: nedostatak razonode u spavaćim sobama obećava dobar san. U svakoj sobi nalazi se po jedna osoba i sve bivaju opservirane ponaosob. Žene, nemirne po prirodi, sklonije su problemima sa spavanjem. Promjene u kući ili na radnom mjestu pojačavaju te probleme, a mnogi od njih počinju rođenjem djeteta ili u periodu menopauze.

Zadatak: spavanje

Između 20 i 22 sata počinje teoretski dio nastave, studenti sjede u jednoj udobno namještenoj sobi i slušaju profesora Espieja kako objašnjava analiziranja koja će se sprovesti dok spavaju (ili se trude da utonu u san). Kao prvo, mjeri se vrijeme: osoba koja ima problem sa spavanjem je ona kojoj treba više od pola sata da zaspi ili tokom noći ima intervale budnosti duže od pola sata, te sutradan obavezno pati od stalnog osjećaja smušenosti. Nakon šest mjeseci u takvom stanju 99 od 100 slučajeva nesanice postaju hroničan problem.
Tačno u 22 sata svi odlaze u svoje sobe, od tog trenutka zadatak studenata je da spavaju. San nije homogeno stanje, nego izmjena različitih faza koje se nepogrješivo bilježe. Istovremeno se registriraju pozicije tijela, trajanje i učestalost perioda budnosti, disanje, apneje, grčenje mišića, temperatura. Ujutro sve te podatke analizira ljekar, a odmah navečer slijede razgovori sa specijalistom i psihologom kako bi se napravio plan liječenja. Nastavlja se dalje tokom osam sedmica, dakle, s posmatranjem, analizama i psihološkim tretmanom. Svakom problemu odgovara personaliziran program, kreće se od emotivnog plana kako bi se izolirao faktor uzroka stresa, koji čini da se nepravilno diše ili ustaje usred noći. Dva tretmana koja se najviše koriste su biofeedback i terapija valovima. Prvi se primjenjuje kod problema više vezanih za nemir, što se odražava na disanje: nekoliko malih, osjetljivih elektroda registrira nesvjesne tjelesne reakcije i pomaže da ih postanemo svjesni. Zatim se, vježbama disanja i relaksiranja, putem instrumenta direktno verificira odgovor tijela. Ustvari, uči se kako sve uskladiti, kako korigirati ritam disanja i opuštenost mišića. Terapija valovima, međutim, usmjerena je na restabiliranje biološkog sata (koji kod nespavača preskače) izlaganjem intenzivnom svjetlu preko dana, a navečer slabom, uz prirodne zvukove vjetra ili mora, kako bi se prije noći umanjila napetost. Tako se ponovno navikava ne samo spavati bez upotrebe lijekova, nego i moći zaspati bilo gdje, kao dijete, i tokom cijele noći.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img