Jeste li sigurni da je gripa?
05.02.2010. u 09:53 sati


Zdravlje

Jeste li sigurni da je gripa?


Uskoro će zavladati gripa, sezonska ili nova – svinjska, te ćemo kod prvih simptoma slabosti pomisliti na jedno od tih oboljenja

Dovoljno će biti da osjetimo neobičan bol u leđima, poneku smetnju u stomaku, uz mučninu ili povraćanje, da nam počne curiti nos, i odmah ćemo biti sigurni da je upravo nas uhvatila gripa. Obično se ne radi o gripi, najčešće je u pitanju jedan od mnogobrojnih virusa (parainfluenza virusi), veoma raširenih u ovo vrijeme, sposobnih da izazovu mnoštvo zdravstvenih smetnji koje stručnjaci definiraju općim stanjem slabosti. Smatra se da u ovo doba godine, na prelasku ljeta u jesen te kasnije iz jeseni u zimu, pojavi čak oko dva i po miliona sezonskih virusa.

Prirodna zaštita

MED KAO LIJEK
Med, propolis i matična mliječ djeluju antivirusno, stoga se za liječenje gripe preporučuje: dnevno uzimajte po dvije kašike meda, 100 mg matične mliječi i 30 kapi ekstrakta propolisa. Za vrijeme epidemije gripe treba svakodnevno mazati nosnu sluzokožu matičnom mliječi.

Zato ponekad nije lako razlikovati određene nelagodne smetnje nastale usljed nekog parainfluenza virusa od simptoma izazvanih virusom gripe. Izbor je veliki: od banalnih virusa prehlade – adenovirusa, do koronavirusa, uzročnika oboljenja disajnih i probavnih organa, te respiratornih sincicijskih virusa (RSV), sa simptomima najsličnijim pravoj gripi. Svi dovode do respiratornih infekcija i manje ili više izraženih zdravstvenih smetnji, a mnogi uzrokuju proljev, mučninu i povraćanje.
Gripa se razlikuje od svih ostalih virusnih oboljenja prema nekim nepogrešivim znacima: pojavljuje se naglo, manifestira se uz povišenu tjelesnu temperaturu (odmah preko 38 stepeni), uzrokuje opće simptome (bolovi u mišićima i zglobovima) i respiratorne, među kojima je veoma čest suh kašalj. Drugačija slika moguća je kod djece mlađe od godinu dana ili kod starijih osoba, kod njih je moguća pojava gripe bez povišene tjelesne temperature. Neuobičajeno manifestiranje gripe može se javiti kod osoba koje su se vakcinisale, a vakcina nije djelovala. Liječenje gripe i njoj sličnih oboljenja može se, ipak, provoditi na sličan način. Prvo pravilo, koje vrijedi za oba slučaja, jeste da je beskorisna upotreba antibiotika i da ih ne treba uzimati na početku bolesti. Mnogo je bolesnika koji nekontrolirano uzimaju antibiotike, bez prethodno zatraženog ljekarskog savjeta. Njihovo korištenje preporučuje se tek u slučaju komplikacija, kada se, naprimjer, na virusnu infekciju nadoveže bakterijska. Ali, antibiotici se nikako ne preporučuju odmah nakon pojave prvih simptoma bolesti. Treba se okrenuti prirodnim sredstvima kako bi se smetnje ublažile, a nikako sasvim otklonile.

Lijekovi u malim dozama

OPTIMIZMOM PROTIV BOLESTI
Dobrim raspoloženjem protiv prehlade i bolesti – savjetuju američki ljekari: optimistične i dobro raspoložene osobe su zaštićenije od sezonskih bolesti.

Potpuno eliminiranje simptoma, koji su pravi pokazatelji reakcije organizma, opasno je: mogu vas navesti da izađete iz kuće prije potpunog ozdravljenja, izlažući se većem riziku od nastajanja komplikacija. Također možete učestvovati i u nehotičnom širenju virusa. Bolje je uzimati lijekove u manjim dozama, kako biste izbjegli eventualne kolateralne efekte, i pažljivo pratiti simptome kako biste shvatili kada je bolest zaista sanirana.
Pratiti simptome znači i odabrati odgovarajuće preparate: u slučaju da je virus izazvao isključivo stomačne smetnje praćene dijarejom, korisni su antidijaroici i nadoknada tekućine (crni čaj); ako je u pitanju prava gripa, treba uzimati aspirine i antipiretike, kao i preparate za ublažavanje kašlja. Obično su dovoljna četiri dana za ozdravljenje; ako do njega ne dođe, potrebno je konsultirati ljekara: najvjerovatnije je u pitanju neka dodatna infekcija. To se rijetko dešava kod oboljenja izazvanih parainfluenza virusima, ali u slučaju gripe česta je pojava kod starijih osoba, hroničnih bolesnika i djece.  

ZNAČAJ VITAMINA A
Vitamin A je tokom prehlada veoma važan: jača ćelijske membrane, pomažući u zaštiti sluznice usta, nosa, grla i pluća, pa smanjuje podložnost infekcijama, ali i njihov učinak. Nalazi se u narandži, žutom voću i povrću, tamnozelenom lisnatom povrću.  (Gracija 118)