Pretplati se
Nestlé ulaže 2 milijarde švicarskih franaka u razvoj ekološki prihvatljivih ambalaža

Promo

Nestlé ulaže 2 milijarde švicarskih franaka u razvoj ekološki prihvatljivih ambalaža

Kompanija Nestlé odlučna u kreiranju tržišta za reciklirane ambalaže prihvatljive u prehrambenoj industriji; predstavila fond za podsticanje daljnjih inovacija

Najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé je danas objavila da ćeuložiti do 2 milijarde švicarskih franaka u daljnje razvijanje ekološki prihvatljivih rješenja u prehrambenoj industriji, s ciljem povećanja stope korištenja reciklirane plastike i ubrzavanja razvoja inovativnih održivih pakovanja.Nadovezujući se na obećanje iz 2018. godine,prema kojem će do 2025. godine 100% pakovanja biti od materijala koji će se moći ponovo iskoristiti ili reciklirati, kompanija je najavila da će, u istom periodu, smanjiti upotrebu plastike za jednu trećinu, istovremeno doprinosećiuklanjanju plastičnog otpada iz okeana, jezera i rijeka.

„U našem poslovanju su kvaliteta i sigurnost hrane od najvećeg značaja, u čemu pakovanje igra glavnu ulogu. Većinu danas dostupne plastike je teško reciklirati tako da je sigurna za ponovno korištenje u prehrambenoj industriji, što značajno ograničava količinu materijala koji su nam na raspolaganju. Da bi stvorio ovo tržište, Nestlé seobavezaonabaviti do 2 miliona tona reciklirane plastike koja se može koristiti u prehrambenoj industriji, te do 2025. godineuložiti više od 1.5 milijardi švicarskih franaka.“najavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Inovacije po pitanjupakovanjajedan su od ključnih izazova na putu ka budućnosti bez otpada zbog čega je kompanija, pored realizacije značajnih istraživanja u okviru Nestlé Instituta za ambalažu i pakovanje, najavila i lansiranjefonda u vrijednosti od 250 miliona švicarskih franaka za investiranje u start-up kompanije koja se bave ovim pitanjem.

„Niti jedan komad plastike ne bi smiozavršiti na deponijama ili kao otpad. Učiniti recikliranu plastiku sigurnom za prehrambenu industriju je ogroman izazov za našu industriju. Zato nam je cilj, pored manjeg korištenja plastike, zatvaranje kruga i upotreba plastične ambalaže koja će biti pogodna za beskonačno recikliranje.Širenje tržišta takvih materijala i poticanje inovacija u industriji pakiranja hrane naša su misija te pozivamo sve kompanije da nam se pridruže na tom putu.“ izjavio je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé.

Nove inicijative nastavak su dosadašnjih napora kompanije uloženih u istraživanjei proizvodnju pakovanja koja se mogu reciklirati ili ponovo koristiti, a doprinose postizanjuobećanja da će, do 2050. godine, kompanija imati nultu neto stopu emisije stakleničkih plinova.