Pretplati se
Tart s ricottom, medom i smokvama

Recept

Tart s ricottom, medom i smokvama

POTREBNO:
Za podlogu: 

po 70 g badema i putera,
90 g brašna,
¼ kašičice soli,
1 kašičica vode; 

za kremu:
4 žumanjka,
50 g šećera,
425 g ricotte,
1 kašičica arome vanilije,
3-4 kašičice meda,
svježe smokve

PRIPREME: Prije početka pripreme ocijedite ricottu ako je potrebno. Koristite gazu ili suhu kuhinjsku krpu. Bademe sameljite pa im dodajte brašno, puter i so, a zatim sve izmiksajte dok ne postane mrvičasto. Dodajte vodu da se sve dobro poveže. Razvaljajte tijesto za kalup promjera 20 cm. Zagrijte rernu na 190 °C, tijesto prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite kuglice za pečenje (kao zamjena može i grah, riža…). Pecite 20 minuta, a zatim izvadite iz rerne, uklonite papir za pečenje i kuglice te pecite još 5 minuta. Dok se kora dodatno peče, pripremite kremu. Izmiksajte žumanjke sa šećerom, a zatim dodajte ricottu i ekstrakt vanilije pa još malo izmiksajte. Na tijesto izlijte kremu i pecite još 30 minuta. Kada je tart gotov ohladite ga 10 minuta na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider još 10 minuta. Zatim po njemu kistom namažite med ili ga samo malo prolijte te poredajte narezane svježe smokve. Servirajte odmah ili vratite u frižider do serviranja.