Pretplati se

ROBERT PLEŠE

Predugo sam sa psima da bih znao kakav bih bio bez njih

Kada mu je uginuo šnaucer Aron, Robert Pleše zapamtio je tadašnju bol i mislio je da se više nikad neće vezivati za psa. Mnogo kasnije su mu njegove prijateljice Alica i Sanja, koje odlično poznaju tu pasminu, pomogle da dobije šnaucerku Abbu, čiji su vlasnici odlazili na Novi Zeland i poželjeli pokloniti svoju ljubimicu.

Predugo sam sa psima da bih znao kakav bih bio bez njih

Napisala Živana Jovančić
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

“Otišao sam na Majevicu, gdje je Abba živjela u predivnom ambijentu i s divnim ljudima. Nekoliko sati smo se upoznavali. Od tada smo nerazdvojni i ta veza traje pet i po godina”, govori Robert Pleše, diplomirani ekolog, vijećnik Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Budući da voli šnaucere, poslije nekoliko mjeseci, konkretno u oktobru 2018., stigla je u njegov dom i druga šnaucerka, ženka Zara, zahvaljujući Robertovoj prijateljici Lejli koja je predsjednica Šnaucer Pinčer Kluba BiH. “Ta se kujica veoma brzo vezala za mene i ja za nju, ali to je prouzrokovalo ljubomoru kod obje ženke. Hijerarhija u svijetu životinja je jasna: starija je uvijek na prvom mjestu. Tu i tamo pojave se čarke među njima, ali se dobro slažu. Abba je gotovo oslijepila, limitirano je njeno kretanje, a time i mogućnost da sa Zarom uđe u konflikt. Šnauceri su specifični, bitno im je sa kim žive, a meni je najbitnije da nisu agresivni prema ljudima. Obje vole ljude, često im u šetnji prilaze, traže ruku za maženje. Koliko su dobre vani s ljudima toliko su nepovjerljive prema osobama koje srećemo u stubištu, a ne dozvoljavaju ni svakome ulazak u stan. U krvi im je da čuvaju teritoriju.”

Robi, kako ga zovu bliski prijatelji, opisuje Zaru kao veselu i živahnu 18-mjesečnu kuju, dok sedmoipogodišnja Abba  uglavnom miruje u njegovom naručju ili u krevetu. “U kući su divne, nikad nisu pravile nered, znaju perfektno šta smiju a šta ne, a ukoliko su napravile nešto što nisu smjele, veoma brzo saznam od njih. Razmažene? Ma neeeee.” Na radost vlasnika,  obje su zdrave. On se brine o vakcinaciji, njeguje njihovu dlaku u Grooming Studiju Azul, a tamošnji radnici Adna i Damir imponuju Robiju jer su ljubitelji pasa i izvanredni groomeri. “Predugo sam sa psima da bih znao kakav bi bio bez njih, oni su sastavni dio mog života”, saosjećajno govori Robert kome je otac usadio ljubav prema prirodi i životinjama. 

Gracija 374, 9.8.2019.