Nedavno objavljeno

Recepti za savršen ten

Odbacite dosadašnja pravila i prigrlite ovih šest neobičnih pravila za ljepšu kožu

Taman kad pomislite da znate sve o njezi kože i njenom podmlađivanju, kao i načinima šminkanja – stigne novi recept. Ovo su iznenađujuća i malo poznata pravila o očuvanju ljepote  kože kao i trikovi za njeno uljepšavanje.

Ulje čisti, podmlađuje, hidratizira

Tretiranje kože uljem nije grijeh kao što se nekad mislilo: arganovo, jojobino te ulje od avokada i mrkve su spasitelji naše kože i odlično rješenje za uklanjanje nečistoća i šminke. Ostavljaju čistu kožu i služe kao pogonsko gorivo za rast zdravih stanica te vlaže suhe dijelove kože. Pomiješajte nekoliko kapi ulja sa noćnom hidratantnom kremom i nanesite nakon čišćenja i toniranja.

Puder prije podloge?

Ovo dovodi u pitanje sve što smo naučili o šminki. Još lani je poznati vizažist Wayne Goss govorio o “načinu nanošenja podloge na lice koji će vam promijeniti život”. Uglavnom, počnete s dobrom hidratantnom kremom, nanesete tanki sloj prozirnog praškastog pudera i završite s tečnom podlogom. Puder će stvoriti nježnu, dugotrajnu osnovu za tečnu podlogu. Ukoliko imate uistinu masnu kožu, možete na sve ovo staviti i završni sloj prozirnog pudera u prahu.

Hladan tuš

Sve što ste dosad mislili da znate o porama je laž. Ne, pore se ne otvaraju poput nekih biljaka zbog tople ili hladne vode, niti se smanjuju bez sredstava na recept ili laserskih tretmana. Ovo sve ne znači da jutarnje tuširanje hladnom vodom nema svojih blagodati: topla voda isušuje kožu i sapira njeno prirodno ulje, dok hladni mlazevi djeluju hidratizirajuće. Zato, prestanite isušivati kožu!

Čokolada? Da, čokolada!

Mislite da je čokolada loša za ten? Čokolada sa niskim procentom šećera, ali bogata kakaom, prepuna je željeza, kalcija i vitamina A, B1, C, D i E, što znači da vlaži suhu kožu, popunjava fine linije i bore, te pospješuje rast novih ćelija. Ovakva čokolada je i puna antioksidansa, kojih ima u zelenom čaju i vinu, a koji pomažu u zaštiti kože od UV zračenja.

Kafa, ali ne uvijek

Ako je kafa vaše tajno zadovoljstvo, ne pravite od toga tabu: tačno je da kafa dehidratizira, ali kad se pije povremeno – pomaže u borbi protiv celulita, oteklina i upalnih stanja kože. Kofein sužava krvne žile i smanjuje natečenost, zbog čega ćete ga često vidjeti u sastojcima krema za područje oko očiju.

Fermentacija

Vjerovatno nikad ne biste povezali fermentaciju sa inovacijama u svijetu preparativne kozmezike. Zvuči neglamurozno, ali nedavna istraživanja pokazuju da fermentirani proizvodi pomažu koži u borbi protiv brojnih problema, zahvaljujući vitaminima i aminokiselinama. Već znamo da su fermentirane namirnice poput kefira dobre za crijeva i za kožu, ali tek nedavno su u javnost procurile i istočnjačke tajne očuvanja kože koji u maskama za lice koriste fermentirane namirnice.

Latest Posts

Raport

spot_img